Парите на община Враца - истината е някъде там...
Парите на община Враца - истината е някъде там... / снимка: Дарик- Враца

Частични, неточни и тенденциозно интерпретирани са изнесените данни, че общинският бюджет във Враца е с над 2 млн. лв. преразход, заявиха днес от бившия ръководен екип на община Враца. Бившият кмет д-р Костадин Шахов, неговите заместници инж. Петя Аврамова, Ани Василева, д-р Михаил Шарков, секретарят на общината Пламен Кръстев и бившият председател на ОбС Малина Николова, опровергаха твърденията, представени от настоящия кмет инж. Николай Иванов, за липса на налични средства за издръжка на общинските дейности.

Провокирано от публикации в местните медии, бившето ръководство уточни, че така поднесена тази информация е манипулираща. „Искрено се надявам, че новият кмет -  г-н Иванов, е бил подведен и той е поднесъл пред вас информацията, както са му я подали, без да се запознае със състоянието на общинския бюджет", заяви д-р Шахов.

Натрупаните неразплатени задължения, които Ани Василева, като временно изпълняващ длъжността кмет, е оставила, са в размер на 513 хил. лв. „Това са текущи задължения и не виждам нищо притеснително в тези цифри", каза Шахов, позовавайки се на положението на съседни общини. „И това е всичко, което дължи общината".

От изнесените днес факти, стана ясно, че в обслужващата банка на община Враца на депозитна сметка има налични 500 000лв., които са предимно от делегирани от държавата дейности.

Посочените данни са към 15 ноември, а финансовата година приключва на  31.12.2011г. „Дотогава се очаква събирането на близо 440 хил.лв от учредяване на право на строеж за изграждане на фотоволтаичен парк и около 200 хил.лв. от разпоредителни сделки от провеждани през м. ноември търгове", поясни Ани Василева.

От 759 900-те хил. лв, които според проверката на новия кмет, не са възстановени  и са предоставени заеми по извънбюджетни сметки, 514 хил.лв. са невъзстановени суми от 2009г., заради провежданото още следствие за фалшиви банкови гаранции на фирмата-изпълнител  „Обединение за Враца I". Оставащите 240 хил.лв са за управление на европейски проекти.

Позовавайки се на местния печат, според който усвоените 890 хил. по проекта за водния цикъл, са „хвърлени на вятъра пари", бившият зам.кмет инж. Петя Аврамова заяви, че така изнесена, информацията е опасна за изпълнението на проекта.

От бившия ръководен екип заявиха още, че не са потърсени, за да предадат работата си на от новото ръководство.

Парите на община Враца - истината е някъде там...
netinfo

На срещата присъства и финансистът на община Враца до преди две години Лев Митков, който влезе в пререкания с д-р Шахов и екипа му.