Отчитат намаляване на пожарите
Отчитат намаляване на пожарите / Дарик Враца архив
Отчитат намаляване на пожарите
88365
Отчитат намаляване на пожарите
  • Отчитат намаляване на пожарите

Най-често възникващите пожари са от късо съединение, това каза комисар Станислав Генчев, директор на Областна дирекция „ПБЗН" - Видин на пресконференция за дейността на дирекцията през първото полугодие на 2016 г. Той коментира, че продължава да е висок броят и на пожарите, възникнали в резултат на човешка небрежност при палене на огън на открито и поради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди.

„Радостното е, че в сметосъбирането през това шестмесечие, възникналите произшествия значително са намалели, което дава индикации за повишената отговорност на гражданите при изхвърлянето на сгурия и жар", допълни комисар Генчев. Той посочи, че през пролетните месеци наводнения и други критични бедствени ситуации не е имало, но въпреки това дирекцията реализира доста мероприятия във връзка с опазването на обектите и народното стопанство при защита от наводнения.

„През първите 6 месеца на годината екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са реагирали на 368 произшествия. Отчита се намаление на регистрираните произшествия и значително намаление на нанесените загуби от тези аварийни бедствени ситуации. Както всяка година, така и сега спектърът на реакциите на специализираните екипи на районните служби е доста голям"

Комисар Генчев уточни, че за последното денонощие е ликвидиран един пожар с материални загуби, пет пожара без преки материални загуби и е оказана техническа помощ в три случая. „Имаме случай на помощ при водоснабдяване, случай на отстраняване на една опасна ламарина и случай на хващане и изнасяне в природна среда на змия в кв. „Нов път", коментира комисар Генчев.