Опасни за здравето стоки засечени в северозапада
Опасни за здравето стоки засечени в северозапада / Дарик
Опасни за здравето стоки засечени в северозапада
25069
Опасни за здравето стоки засечени в северозапада
  • Опасни за здравето стоки засечени в северозапада

Детски маратонки и домашни чехли със високо съдържание на диметилфлумарат засякоха в търговската мрежа в Северозапада специалистите от Комисията за защита на потребителите.  

Веществото предизвиква алергии. В магазин във Враца са открити 1000 чифта мъжки и дамски чехли със съдържание от 7.9 милиграма от опасното вещество на килограм, при норма 0.1 милиграма на килограм. Сигналът е подаден от митницата в Пловдив, а стоката е китайско производство.

Детски маратонки с още по-голямо количество диметилфлумарат - 130.5 милиграма на килограм са засечени в магазин в Монтана. Маратонките са произведени в Румъния, от тях в магазина са открити 10 чифта, като продажната им цена е 14 лева, уточни Лъчезар Лазаров, главен инспектор в КЗП - Монтана. 

В магазин във Враца е открита и светеща шапка на Дядо Коледа с две батерии. Информацията за опасната стока е получена по системата РАПЕКС. Проблем със здравето би могъл да се получи при протичане на батериите.

Опасните стоки са оставени на отговорно пазене при търговците до издаването на заповед от председателя на Комисията за изтегляне от търговската мрежа.

През последния месец са издадени седем подобни заповеди за доказано опасни стоки. Това са предимно детски дрехи с връзки около врата, кръста и крачолите, уточни още Лъчезар Лазаров.