Обсъждат Здравната стратегия за малцинствата в монтанско
Обсъждат Здравната стратегия за малцинствата в монтанско / netinfo
Среща на медиаторите от област Монтана  с представители на Районния център по здравеопазване и Районната инспекция за контрол и опазване на общественото здраве ще се проведе днес в областния град. На срещата ще се обсъди изпълнението на Плана за действие към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства от 2005 г. до 2007 г.

Във връзка с изпълнението на този план на директорите на Районните центрове по здравеопазване се възлага изпълнението на скринингови прегледи на място в кварталите за профилактика и ранно откриване на белодробни заболявания на не по-малко от 700 здравнонеосигурени лица във двайсет града в страната, сред които и Монтана.

За изпълнението на тази дейност по бюджета са предвидени 140000 лв. за текущи разходи от средствата. От тях 7 000 лева са за Районния център по здравеопазване в Монтана, където на преглед ще бъдат подложени лица между 18 и 63-годишна възраст /принадлежащи към етнически малцинства, които не са здравноосигурени.