Евгени Любенов при протестиращите.
Евгени Любенов при протестиращите. / Евгени Любенов при протестиращите.
 Декларация против намеренията на здравния министър Кирил Ананиев за преструктуриране/закриване на специализирани отделения и клиники в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца изпрати до медиите Областния съвет на БСП – Враца.

В нея се казва, че в продължение на повече от две години БСП предупреждава и управляващите, и обществото, организира подписки и дискусии с една единствена цел, че с имитацията на загриженост, откровенни лъжи и  липсата на адекватни мерки изходът за МБАЛ“Христо Ботев“ ще бъде само един - ликвидация на Врачанската болница.

 Многократно лекари, здравни работници, пациенти, съсловни организации, профсъюзи и граждани алармираха и протестираха за неадекватните мерки, които имитираха загриженост за лечебното заведение.
 Протестите продължаваха със седмици,продължават и сега, но срещу тях се изправяше целият ресурс на местната и държавна власт, за да бъдат неглижирани и омаловажени. Стигна се до там, протестиращите лекари и здравни работници да бъдат притискани и наказвани, за да не отстояват правата си и да защитават справедливите си искания.          
 
Връх в управленското безсилие бяха опитите да бъдат потъпкани изконни човешки права с подписването на декларации за НЕразпространение на информация описваща агонията на Врачанската болница.
ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП – ВРАЦА НАСТОЯВА:
•             Незабавно да се прекрати“АВАНТЮРАТА“  с поредната порция по действия за закриване на отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца;
•             Министерството на здравеопазването, като мажоритарен собственик на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, да осигури необходимия финансов и кадрови ресурс, както и необходимите консумативи за нормалното и безпроблемно функциониране на лечебното заведение;
•             Свикване на спешна среща между Министерството на здравеопазването, Местната власт, медицински специалисти и граждани от областта. Публична среща, която да се проведе на територията на Враца.
•             Ще предприемем всички правни и политически действия за защита здравните права и интересите на жителите на област Враца;
 Предложеното поредно закриване на отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца обрича цялата област на липса на качествена, навременна и адекватна медицинска помощ.

 Категорично се противопоставяме на възможността пациенти от закритите отделения във Враца, да се пренасочват за лечение в други областни болници в страната, на стотици километри от родните им места.

Не приемаме съучастието на РЗИ, РЗК и Директора на болницата във Враца в ликвидирането на работещи отделения и клиники във врачанската болница. По повод изразената подкрепа по позицията на министър Ананиев, НАСТОЯВАМЕ:
Да бъдат уволнени представителите на горепосочените институции, участвали в срещата със здравния министър.
МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца има своето място на здравната карта в страната и трябва да остане основен стълб на здравеопазването в област Враца.

В подкрепа на местната структура на БСП своя Декларация бе публикува и разспространи и  ПГ на „БСП за България”. В нея категорично се казва, че:  министърът на здравеопазването трябва да представи пред нас какво има предвид с това предложение за решение и как то ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България.