Областната стратегия за развитие на социалните услуги във Видин 2010 - 2015 г. - с преимущество към децата
Областната стратегия за развитие на социалните услуги във Видин 2010 - 2015 г. - с преимущество към децата / Снимка: Областна администрация Видин

Работна среща за представяне на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Видин 2010-2015 г. се проведе под председателството на заместник-областния управител Елка Георгиева. Тя бе приета от 05 март 2010 г., с решение на Областния съвет за развитие на област Видин. Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Видин 2010 - 2015 г. включва четири приоритета и има за цел да предоставя качествени и разнообразни социални услуги. 

 Георгиева поясни, че Областната стратегията за развитие на социалните услуги дава преимущество на услугите за деца, като паралелно се обръща внимание и на превенцията на изоставянето им в домовете. „С изградения във Видин Комплекс за социални услуги за деца и семейства, в риск продължава да се подпомага процеса на деинституционализация в областта", подчерта заместник-областния управител.

Елка Георгиева припомни, че една община не би могла да кандидатства за предоставяне на социални услуги като делегирани дейности, ако не ги заложи в своя план или общинска стратегия за развитие на социалните услуги.

Представен бе състава на Звеното за мониторинг и оценка за изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Видин 2010-2015 г., определен със заповед на областния управител Пламен Стефанов от 8 декември 2011 г. Председател на Звеното за мониторинг и оценка е  Елка Георгиева.

Представителите на общините трябва да подадат до 20 януари 2012 г. информация до Областна администрация - Видин за социалните услуги, които е трябвало да се реализират през 2011 г., но не са разкрили. Данните ще бъдат включени в доклад.