Областен поиска съдействие от Прокуратурата заради нередовна община
Областен поиска съдействие от Прокуратурата заради нередовна община / Дарик Враца

Областният управител на Видин инж.Кръстьо Спасов поиска съдействие от Прокуратурата, заради забавен документ от страна на Община Видин.

Според обясненията на Областна администрация съгласно Наредба за условията и реда за провеждане на евакуация и разсредоточаване, приета на 28.12.2012 г., кметовете на общини са задължени в 6-месечен срок от влизането й в сила, да изготвят собствените си разчети и да ги предоставят на областния управител. Изискването за това е свързано с изготвянето на областния план за защита при бедствия.

От всички 11 общини, единствено община Видин не е представила такъв разчет, въпреки че след изтичането на императивно определения срок  документът е изискван допълнително от Областна администрация-Видин с писма от 12 септември и 4 декември 2013 г.

 

Неспазването на изискванията на посочената наредба се явява пречка пред осъществяването на превенция по Закона за защита при бедствия и възпрепятства ограничаването на последиците при  евентуално възникване на бедствена ситуация. Това подчертава в писмо от областния управител до Окръжна прокуратура – Видин, от която инж. Кръстьо Спасов е поискал съдействие за решаването на проблема.