/ Дарик Враца
Област Враца остава в златната среда по успехи на учениците след националните външни оценявания след 4 и 7 клас и държавните зрелостни изпити в края на 12 клас, отчете днес директорът на РУО Враца Галина Евденова. Най-голям успех са постигнали 7-класниците. От 19-о място в страната през миналата година – през тази областта се изкачва на 15-о място. При ДЗИ запазваме 14-ото място, а при НВО в 4 клас – падаме от 11-о на 19-о място.

Абитуриентка от ППМГ-Враца може да влезе в СУ без изпит по български език, тя избира математиката

Най-добри резултати при НВО в 4 клас показват СУ „Христо Ботев“ Враца, НУ „Иванчо Младенов“ Враца и НУ „Иван Вазов“ Враца.
Добри резултати показват и училищата „Цани Гинчев“ в Бяла Слатина, „Св.св.Кирил и Методий“ Оряхово и други.

При седмокласниците училищата с най-добри резултати по БЕЛ са ППМГ Враца, ПЕГ Враца, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Козлодуй, „СУ „Хр.Ботев“ Враца и др. Общо по предмета пълните шестици за 11, а двойките – 144.

По математика пълните шестици са 8, а двойките - 392. Най-добри резултати отново показват седмокласниците в Профилираната природо-математическа гимназия Враца, следвани от СУ „Цанко Церковски“ Мизия, СУ „Христо Ботев“ Мездра.

От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и клас

„Доволни сме от тези резултати“, к
оментира Евденова и допълни, че на първо място в страната са както и до сега София град и област Смолян, следвани от Варна и Бургас. Враца е на 15-о място, а на последните 3 места по показани знания на седмокласниците при НВО са областите Монтана Ловеч и Сливен.

Галина Евденова съобщи и че за следващата учебна година за завършващите 7 клас се подготвя нов формат на Националното външно оценяване. Ще се оценява вече наученото в целия прогимназиален курс, а не само материала от 7 клас, на оценка ще подлежи и функционалната грамотност.

Очакват се промени и при правилата за Държавните зрелостни изпити в 12 клас. Втората матура, която до момента беше по предмет по избор, ще стане задължителна по профилиращия предмет, с който е прието детето или по професията – при професионалните гимназии.

При ДЗИ по Български език и литература пълните шестици са 3, отличните оценки – над 5,50 са 155, а двойките – 93. Тук се нареждаме по успех на 14-о място в страната. Първи са учениците в София град и Смолян, на последно място – Кърджали.

Външното оценяване след 7-ми клас в нов формат от догодина

Училищата от областта, които са показали най-добри резултати по БЕЛ са СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Козлодуй, следвани от ППМГ, ПЕГ и СУ „Христо Ботев“ Враца. По отношение на пълните 6 – най-много са в ППМГ „Акад. Ив.Ценов“, следват тези в ПЕГ “Йоан Екзарх“ и СУ „Христо Ботев“ Враца.

От днес започна и приемането на документите за кандидатстване след 7-и клас. Те ще се могат да се подават до 26 юни, а списъците с първо класиране ще бъдат изнесени до 3 юли. Г.Евденова посъветва учениците да пишат всичките си желания по реда по които те искат, независимо от определения бал, защото не се знае какви ще са желанията на останалите деца.