Таня Михайлова
Таня Михайлова / БГНЕС
От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и кл.
97817
От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и кл.
  • От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и кл.
Произведения, изучавани в пети и в шести клас, няма да бъдат включени в изпита по български език и литература след седми, заяви пред Дарик заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Това се отнася само за учениците, които през следващата учебна година ще са в седми клас, но не и за следващия випуск.
 
По-рано днес родители и учители изразиха притесненията си, че промените влизат в сила със задна дата и поставят седмокласниците наесен пред свършен факт.

Родители се обявиха срещу новия формат на националното оценяване след 7 клас
 
Произведенията са „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, „Отечество любезно, как хубаво си ти“ на Вазов, „Косачи“ на Елин Пелин, „Художник“ на Веселин Ханчев, главите „Представлението“ и „Радини вълнения“ от „Под игото“, „Братчета на Гаврош“ от Смирненски, „Серафим“ на Йовков и „Хайдути“ на Ботев.
 
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова коментира: "Материалът по литература категорично за тези седмокласници ще бъде от произведения, които се изучават само в седми клас. Правилно е, когато се явяваш на изпит, предварително да знаеш какви са условията. Категорично няма да се падне произведение, изучавано в пети или шести клас. Нито един родител не бива да бъде притеснен, в този смисъл".
 
Външното оценяване след 7-ми клас в нов формат от догодина

Това няма да се отнася за учениците, които през следващата учебна година ще са в шести клас. Тези произведения могат да се паднат на техния изпит. По-рано през деня родители и учители се оплакаха, че МОН поставя седмокласниците догодина пред свършен факт и че те са жертва на новите учебни програми.
 
Петя Маркова, учителка по Български език и литература в столичното училище „Св. София“, коментира: "Този випуск е до известна степен жертва на начина, по който се осъществи смяната на програмата, с ненавременното излизане на учебниците им, особено за пети клас, с ученето по разни притурки и допълнителни материали, по нова програма със стари учебници. Не смятам, че е редно да бъдат подложени на това изпитание".

Седмокласниците показали по-добри резултати по математика и по-слаби по български език
 
Все още не е решено дали в 25-та задача ще се пише теза, антитеза или характеристика на герой, текстовете обаче ще са кратки, за да има еднозначност, уточни Михайлова. По думите й, опасност от субективизъм няма, а всички изисквания ще са ясни до края на юли.