Нови спортни съоръжения за децата в Монтана
Нови спортни съоръжения за децата в Монтана / Дарик Враца - архив

Монтана ще се сдобие с нови спортни съоръжения и детска площадка, които ще бъдат изградени по проект спечелен по Програма за трансгранично сътрудничество,  Инструмента за предприсъединителна помощ България - Сърбия, Приоритетна ос 1 "Развитие на малко (дребно) мащабна инфраструктура".

Проектът се казва "Развитие на дребно мащабна спортна и рекреационна инфраструктура в трансграничния регион Монтана - Пирот". Водеща организация по изпълнението е българската община, а сръбската е партньор. Договорът е сключен на 29.07.2011г., продължителността му е 18 месеца.

Общата стратегическа цел на програмата е да засили териториалното сближаване на българо-сръбския трансграничен регион, чрез сътрудничество в икономическата, социалната и екологичната област, а конкретните цели на проекта са чрез изграждането на спортните съоръжения да се мотивират децата да спортуват повече и да опознават природата.

Проектът е на обща стойност 424 011 eвро, от които безвъзмездната помощ за община Монтана е 100 % - 258 666 евро, а 165 345 евро са за община Пирот. Пирот има и собствен финансов принос в размер на 24 802 евро, или 15 %.

По проектът е предвидено строителство на общо 4 спортни съоръжения и 2 детски площадки. Община Монтана ще изгради 2 спортни съоръжения в областния център и в с.Николово  и една детска площадка в Монтана. Спортните съоръжения ще могат да се използват за тренировки и състезания по волейбол, и футбол на малки врати. Детската площадка ще е разположена в района на ЦДГ 7 "Приказен свят", в ж.к. Младост, и ще е предназначена за различни игри на открито.

Двете спортни съоръжения и детската площадка в община Пирот ще се изградят във ваканционен комплекс Rajic.

До момента по проекта са проведени 3 процедури за възлагане на обществени поръчки PRAG и са избрани изпълнителите.  За "Разработване на документация за възлагане на обществени поръчки, правен анализ и разработване на стратегия, разработване на 3 наръчника за развитие и доставка" изпълнител е фирма от София -  "Europeandevelopmentconsulting" . За "Изграждане на мултифункционални игрища за футбол и волейбол, площадка за игри и система за напояване с вода" - "Стройко 2002" ЕООД- гр.Монтана и за  "Строителен надзор за изпълнението на обект "Изграждане на мултифункционални игрища" - "АТИ Консулт" ЕООД -гр.София.