Николина Чакардъкова - носител на наградата за родолюбие
Николина Чакардъкова - носител на наградата за родолюбие / Мирослав Гетов

Николина Чакърдъкова е тазгодишният носител на наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа". Отличието й се присъжда за дългогодишната й дейност за съхранение, развитие и популяризиране на българския фолклор. Солистката на Неврокопския танцов ансамбъл получи наградата по време на VII Национален фолклорен събор „Де е българското", който се проведе в Неделята на слепия (20 май) в туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа" край мездренското село Очин дол.

Бронзовата статуетка, която е умалено копие на паметника на Вазовия герой, и почетната грамота връчиха Огнян Петров - председател на сдружение „Искърско дефиле", и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. По-късно Родолюбец №1 засади декоративно дръвче в подножието на 5-метровия белокаменен монумент.

В седмото издание на фестивала се изявиха над 400 самодейци от Врачанска, Софийска, Плевенска и Ловешка области, в т. ч. 33 танцови състави и певчески групи и 21 индивидуални изпълнители. Сред любителите на автентичния фолклор бяха представители на 9 читалища от общината-домакин.

Най-възрастните участници бяха 82-годишният самоук акордеонист Петър Геновски от махала Габровница/ Елисейна и 80-годишният виртуоз на окарината Георги Димитров от Лик - многократен лауреат от Националния събор на народното творчество в Копривщица. Интерес сред посетителите предизвика и етнографската изложба, подредена от един от доайените на мездренското краеведение - Костадина Митова от Върбешница.