Властите започнаха да умъртвяват прасетата в засегнатата зона
Напрежение във Видин, започна избиването на свинете в квартал „Нов път”. Жители на ромската махала обаче се разбунтуваха срещу заповедта да бъдат избити всички прасета.

Спешни мерки срещу африканската чума във Видин

В понеделник в квартал „Нов път” беше доказан първи случай на чума по свинете.
 А от тази сутрин започна евтаназирането на прасетата. До следобед бяха умъртвени само 4. На всички входове и изходи на махалата пожарникари мокрят с дезифектант. Проверяват се и всички автомобили, не се допускат жители, които не живеят в квартала.

Проверки на месо и фуражи на проходите Шипка и Република заради чумата по свинете

Умъртвяването на прасетата започна тази сутрин в ромския квартал, без ясна представа колко са животните. С екипа на Агенцията по храните бяха полиция и кметският наместник на квартала.

Потвърдиха огнище на Африканска чума при домашни свине в област Видин

Същевременно започна и взимането на проби от прасетата в 10-километровата зона около Видин, а в 3-километровата всички ще бъдат умъртвени. „Създадена е организация, като започваме от огнището, а после се насочваме към село Новоселци, което попада в 3-километровата зона", каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин - д-р Адриян Данков.

Според депутата от ДПС Бюрхан Абазов, мерките които се предприемат, са безкрайно закъснели. „Като излезе на края на селото и  се огледа, вижда, че няма физическа охрана от органите на Жандармерията, мята го в багажника и го премества от три села в четвъртото", коментира Абазов.

Експерт: Една пета от свинете у нас са извън строя

„Хората трябва да си поемат отговорността и тези животни, които представляват риск, да ги махнат", коментира заместник-изпълнителният директор на БАБХ - д-р Цвятко Александров.

А във Видин засега няма да се умъртвяват 4000 прасета в най-голямата свинеферма, която попада в 3-километровата зона на огнището. Утре умъртвяването на прасетата в „Нов път” и в съседното село Новоселци продължава.