НАП проверява интернет търговците
НАП проверява интернет търговците / Дарик Враца - архив

Масови нарушения на данъчното законодателство разкриват проверки на НАП сред фирми и физически лица, търгуващи по интернет. Често стоките, предлагани в електронни магазини или чрез сайтове за продажба на стоки, не са съпроводени с касови бележки или документи за покупката, а банковите преводи или наложените платежи, получавани от търговците, изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП.

Приходната администрация започна масирана кампания за контрол върху онлайн търговци, като инспекторите използват специализиран софтуер за наблюдение. НАП събира и данни от куриерските фирми за получените плащания и сравнява паричните потоци с осчетоводените транзакции и при несъответствие облага недекларираните приходи. Сред най-характерните случаи са физически лица, получили плащания с наложен платеж за над половин милион лева за последната календарна година. Резултатите от проверките сочат още, че множество граждани не са декларирали приходи от по над 200 000 лв. за изминалите 12 месеца.

Приключилите до момента проверки и ревизии са довели до над 1,1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14-дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 000 лв., и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто ревизионен акт е на стойност близо 300 000 лв.