Монтана
Монтана / netinfo
Трийсет и осми краеведски четения, посветени на 1 ноември и на 330-годишнината от Чипровското въстание. Те ще започнат на 29 октомври (понеделник) от 10.00 ч. в Заседателната зала на Младежкия дом в Монтана, съобщи Стефан Стефанов - председател на Дружеството на краеведите в Монтана. Освен членове на дружеството, с доклади ще се включат представители на Регионалния исторически музей и Държавния архив в Монтана. Научен ръководител на поредното издание на четенията е д-р Росен Гацин.
 
На същата дата от 18:00 ч. в Голяма зала на Младежкия дом Обединеният детски комплекс „Ние, врабчетата” ще ознаменува с концерт 89-тата годишнина на своя патрон Йордан Радичков и Деня на народните будители. В концерта ще се изявят млади таланти от Вокално студио „Детски смях”, Театрално студио „Автограф”, Танцова школа „Дъга”, Танцов ансамбъл „Северняци”. За пръв път пред публиката в Монтана ще прозвучи авторската песен на Наталия Делионова „Торбичка добрина”, с която вокалното студио стигна до финала на конкурса „Детска мелодия на годината 2018”.
 
Седмото издание на Алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста 2018" ще бъде представено на 31 октомври (сряда) в 11:00 ч. в Художествената галерия "Кирил Петров". Представянето включва творби на 140 автори, които от Северозапада или творческата им съдба е свързана с региона. Главен редактор на сборника е писателят Мартен Калеев, а в редакционната колегия са включени художникът Теодоси Антонов, Цветан Илиев (Враца) и Ненчо Славчев (Видин).
 
С тържествен концерт на НЧ "Разум 1883", Община Монтана ще чества освен общонационалния празник и 135 г. от създаването на първата културна институция в града. Концертът ще започне в 18:00 ч. на 1 ноември (четвъртък) в Драматичния театър "Драгомир Асенов". В програмата са включени изпълнения на Духов оркестър "Дико Илиев", Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина", Детски танцов ансамбъл "Пъстрина", Фолклорна формация "Огоста", възпитаници на Обединена школа по изкуствата "Добри Христов", Мъжки хор и Китаро-мандолинен оркестър "Монтана".