Монтана
Монтана / Дарик Враца
Спортисти от Монтана пробягаха трасе с 200 годишна история
Златко Живков
102045
Златко Живков
  • Златко Живков
Официалният договор за партньорство между община Монтана и община Алпиняно ще бъде подписан на 2 декември тази година, съобщи кметът Златко Живков, след завръщането си от италианския град. Той гостува там по покана на своя колега Андреа Олива по повод празника на Алпиняно. Монтана бе включена в европейски проект на три партньорски града - Шмалкалден /Германия/ ,Фонтейн /Франция/ и Алпиняно /Италия/. Така общината има възможност да разшири сътрудничеството си като участва в различни фестивали и турнири, организирани на разменно гостуване в четирите държави.

Монтана състезание

Кметът на Монтана бе в Алпиняно заедно със спортисти от Гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан”. Те показаха бързина и ловкост в необичайно състезание, което се организира от 200 години. Четирите отбора се надбягвха в щафета на трасе от един километър по калдъръмените улички на стария град. Всеки от участниците носеще на раменете си два лоста с общо осем кратунки с вода, които тежат 9 килограма. Отборът на Монтана завърши втори пробега.
Монтана състезание

Това е и второто общо събитие за годината по проекта на четирите града. Първото бе през април в град Шмалкалден - Германия. Там бе организиран фестивал, в които участваха певци на формация „Торлашки напеви”. Следващите две прояви са през 2020 година и ще бъдат в Монтана и във френския Фонтейн, уточни кметът Живков.