Протестът продължава шести ден във Враца.
Протестът продължава шести ден във Враца. / Дарик - Враца
Точно в 12:00 часа днес лекари, медицински сестри и обикновени граждани за шести пореден ден отново се събраха пред сградата на врачанската болница и за 1 час блокираха един от централните булеварди в града.

Декларация от Медицинския съвет на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца

“Имам уверението на изпълнителния директор, че днес ще бъде изплатен остатъкът от аванса за август. Все още нямам информация дали суми са постъпили по сметките. Другото, което директорът каза е, че до четвъртък ще има яснота за сроковете и възможността за изплащане заплатите на персонала”, каза за “Дарик” д-р Емил Младенов, председател на синдиката “Подкрепа” във врачанската болница.

По думите му, протестът ще продължи до тогава, докато има ясни гаранции, че в обозримото бъдеще заплатите на персонала на болницата ще бъдат изплащани редовно. “Защо? Защото при конкретната ситуация, при която болницата има запори за около 2 милиона лева, които няма как да бъдат разплатени в рамките на по-малко от три месеца, не остават пари за заплати. Защото дори болницата да работи при пълен оборот в този случай няма как да остават пари за заплати на хората”, коментира още д-р Младенов.

Отсрочиха дълговете за местни данъци на врачанската болница

Той подчерта също, че важният въпрос на днешния ден е “болницата да се рестартира и отново да започне да приема планови болни и отделенията да заработят на необходимата степен”. Това ще стане, когато болничната аптека отново бъде заредена с лекарства. А кога ще стане това, ще се изясни най-късно утре.