Крадци на метали са разрушили защитните диги на река Лом
Крадци на метали са разрушили защитните диги на река Лом / netinfo

 Специалисти от "Гражданска защита", Община Лом, "Напоителни системи" - Монтана и Видин и  Инспекция по труда, наблюдават състоянието на всички хидрозащитни съоръжения на територията заради очакваното пролетно покачване на водите на река Дунав. Опасни пробойни обаче зеят в защитните диги на река Лом, установила комисията. Земното хидросъоръжение е прокопано на шест места от крадци на метали, заради отводнителните тръби на предприятия в производствената зона.


691 сантиметра е нивото на река Дунав при Лом измерено на 15 април. За последното денонощие реката е спаднала с 9 сантиметра. Дигите между Орсоя и Добридол предпазват помпената станция, която осигурява подаването на питейна вода за град Лом. Някои участъци от хидрозащитното съоръжение са повредени от иманярски набези с трактори, а с лопати и кирки злосторниците са разкопали дупки в основата на дигата.

При ниво на Дунав над 7 метра  "Гражданска защита" въвежда режим "Повишено внимание". Това бе сторено преди два дни на 13 април. Екипи на хидротехническите райони в селата Орсоя и Ковачица извършват огледи на защитните диги и имат готовност при необходимост да укрепват пробойни в критичните участъци. Освен помпената станция в Добридол, 8 - километровата дига предпазва от наводнение земеделски земи и Орсойските рибарници. Земният насип пък е "издълбан" с дълбоки коловози от преминаващи автомобили.