Конфискуваха 101 автомобила на търговец
Конфискуваха 101 автомобила на търговец / Дарик Враца

Окръжна прокуратура - Монтана е предала на съд Пламен Панталеев от гр. Монтана, с обвинение за извършено данъчно престъпление.

В периода 2011 - 2012 г. при условията на продължавано престъпление Пламен Панталеев е придобивал и регистрирал на свое име множество автомобили, като не декларирал тези сделки пред Общинската администрация в гр. Монтана. По този начин Панталеев е избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери - общо 25 881,85 лв. - престъпление чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Първоинстанционната присъда на Панталеев от Окръжен съд -Монтана е била оправдателна, но Окръжна прокуратура - Монтана е подала протест срещу нея пред Апелативния съд в гр. София.
С нова присъда Апелативен съд - София отмени оправдаването на Панталеев и го призна за виновен в извършване на данъчното престъпление. Наложено е наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години. Съдът постанови и конфискация в полза на държавата на 101 леки автомобила.

Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд и е влязла в сила. Автомобилите са обявени за международно издирване, тъй като по-голямата част от тях се управляват от румънски граждани.