Празник на Монтана
Празник на Монтана / Дарик Враца
„На този ден Господ е дошъл да се пресели в човешкото сърце и това събитие е в отговор на изконния стремеж на човека към Истината. И този глад и тази жажда с нищо друго не може да се удовлетвори. Дори да притежава всичко, неговата душа ще остане жадна за истината, защото тя не е в материалните неща.” С тези думи Видинският митрополит Даниил се обърна към хората на площад „Жеравица”, събрали се заедно да отбележат празника на Монтана – Денят на Свети Дух.

Празникът започна с литургия в храм „Свети, Свети Кирил и Методий”. След нея първенците на града, предвождани от духовенството и следвани от всички гости от страната и чужбина с литийно шествие се отправиха към централния площад. На него бе отслужен водосвет от митрополит Даниил в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим.

Празник на Монтана
netinfo

Кметът Златко Живков произнесе традиционното си обръщение към жителите на Монтана и обяви гостите на Монтана пристигнали от близки и далечни страни. Кметове от Фонтейн, Франция, Шмалкалден - Германия, Банска Бистрица - Словакия, Каракал и Моцацеи - Румъния, Пирот и Ниш - Сърбия и Дзержинский – Русия, посрещна днес Живков.

Той запя химна на Монтана заедно със зам.-кметът Диман Георгиев и децата от детския център „Ние врабчетата”. След изпълнението 51 бели гълъба - колкото са дните след Великден, бяха пуснати и прелетяха над главите на мнозинството.
На тържествената сесия на Общинския съвет кметът на Шмалкалден - Томас Камински отправи покана за сътрудничество към представителите на руския град Дзержинский, за което кметът на Монтана да съдейства. Управлението на Шмалкалден има опит с прокарване на мостове за международно сътрудничество на регионално ниво. Местните власти от германския град съдействаха за установяването на връзките между Монтана и френския град Фонтейн.

Кметът на френския град Жан Пол Троверо поздрави всички на български език. Той направи ретроспекция на българо-френските отношение от Х век, когато е сключен първия договор между българи и франки, до сега. И въпреки всички полезни връзки между двата народа, Троверо е сигурен, че има много по-важни неща и това са „разума, случайността или това което наричаме съдба, и най-вече сърцето“.

Празник на Монтана
netinfo

Художник, актьор, писател и бизнесмен станаха почетни граждани на Монтана. Отличията им бяха връчени пред всички официални гости на тържествената сесия на Общинския съвет. От днес титлата „почетен гражданин” за своя принос в развитието на Монтана носят Рени Петрова - дългогодишен преподавател по изобразително изкуство, разкрила магията на изкуството в сърцата на хиляди деца, писателят и журналист Мартен Калеев – автор на книги председател на дружеството на СБП и главен редактор на алманаха за литература, изкуство и култура ”Огоста”. Актьорът Петър Митев – посмъртно удостоен за постиженията му в театралното изкуство, оставили топъл спомен в сърцата на всички хора от Монтана.

За принос в развитието на икономиката на Монтана с почетното звание бе отличен Крум Христов - създател на фирмата БКК, водещ производител на мебели от метали, с износ в Европа и Северна Америка. Той е създал над 360 работни места и спонсорира значими културни и спортни събития в община Монтана. Христов дари паричната стойност на наградата – 2 500 лева, на Центъра за младежи и деца с увреждания в Монтана.