Кмет и областен на Видин - в предизборни недоразумения
Кмет и областен на Видин - в предизборни недоразумения / netinfo

Областна администрация Видин и Общината започнаха да си общуват и чрез медиите. Според кмета на града д-р Иван Ценов през последния месец ежедневно чрез средствата за масова информация Областната управа засипва Общината с искания за разнородна информация и справки по въпроси, по които
многократно са давани отговори пред Общинския съвет  и овластените
институции.

„Има ли такива писма и до останалите 10 общини? Защото съм сигурен, че няма. Тези писма идват първо до медиите, а след 3-4 дни и до Общината”, заяви Иван Ценов. Според него този начин на комуникация е грубо вмешателство в работата на общинската администрация и опити за тормоз над нея.

„Недопустимо е една държавна администрация, вместо да бъде връзка между държавата и хората от региона, да изпълнява единствено и само партийни поръчки. Не трябва да се допуска такова поведение в една европейска държавна администрация, защото то уронва авторитета на държавната институция", коментира още д-р Ценов.

В отговор на това Областният управител поиска в тридневен срок от всички кметове писмена информация за актовете издадени от тях след 01.07.2007 г., с изключение на вътрешнослужебните.

Освен това Кръстьо Спасов прекрати с едномесечно предизвестие от днес договора за стопанисване на крепостта „Баба Вида”. Причината за прекратяването е констатация на комисия на областната администрация, установила неизпълнение на поетите ангажименти към историческия паметник.

Според проверяващите общината не е осигурила денонощна охрана; не предоставя ежемесечна писмена информация за всички предприети действия за стопанисването и управлението на историческия паметник; не поддържа външното художествено осветление на крепостта; не поддържа имота в добро състояние; голяма част от помещенията в крепостта са затворени и са недостъпни за туристите.

/чуйте изявлението на кмета д-р Иван Ценов/