Ивайло Никодимов
Ивайло Никодимов / Дарик Враца
Врачанският карикатурист Ивайло Никодимов днес откри осмата си самостоятелна изложба. Тя е посветена на 33 години творческа дейност и е подредена във фоайето на Регионалната библиотека “Христо Ботев”. Врачани ще могат да се насладят на подбрани от него 33 карикатури. “Благодаря на всички, които с присъствието си уважиха моята изложба и искам да ви пожелая никога да не губите чувството си за хумор, защото някой може да го намери и да не ви го върне никога. Това тук до мен са 33 усмивки и искам всеки от вас да ми върне по една” – пошегува се авторът. При откриването на изложбата той направи, традиционно според домакините, дарение от ценни книги на библиотеката. От своя страна директорът на библиотеката Силвия Врачовска и Калина Тодорова от отдел “Краезнание” също му бяха подготвили ценни подаръци. И тъй като Ивайло Никодимов е карикатурист в свободното си време, а по професия е ветеринарен лекар, сред гостите бяха и неговите работодатели. Те му поднесоха почетен плакет, с който да бъде увековечена 33-тата годишнина от творческата му дейност.

Пред приятелите и гостите Ивайло Никодимов представи и най-близките си хора. “А това до мен също е мое творение, което е в съавторство със съпругата ми Мая – дъщеря ми Никол. Тя е на 8 години и днес ще ви покажа нейната първа карикатура. Открих я в една от тетрадките й. Нарекох я “Мъчносмилаемото петле“ и както се вижда по номерацията, някои от рисунките не съвпадат с номерата, което говори, че на пропуснатите места сцените са изключително жестоки и нехуманни, и не трябва да бъдат рисувани. Желая й ако не да стане карикатурист то поне да обича и се наслаждава истински на този жанр” – каза с усмивка Ивайло Никодимов.

Оказва се, че в годините той е направил над 5 000 карикатури, които са публикувани в различни издания. Участвал е в десетки изложби, като на творбите му, освен у нас, са се наслаждавали и ценители в Сърбия, Македония, Тайван, Португалия, Бразилия, Турция и други страни. В момента той сътрудничи на вестниците “Стършел” и “Конкурент”.
 
За слушателите на “Дарик” карикатуристът даде специално интервю, което ще може да чуете в предаването “Дарик Северозапад” утре след 10 часа.