Кардиологичната болница във Видин представи дейността си пред пълна зала
Кардиологичната болница във Видин представи дейността си пред пълна зала / Община Видин

Новата болница за активно лечение по кардиология във Видин е проект на Българския кардиологичен институт. Тя е шестото поред такова лечебно заведение в страната. Болницата е разположена в свободни помещения на МБАЛ „Св. Петка“, които са взети под наем. За общественото представяне в залата на ОбС – Видин дойдоха доц. д-р Сотир Марчев – изпълнителен директор на БКИ, д-р Даниела Макавеева – изпълнителен директор на СБАЛК – Видин и д-р Цветан Василев – административен директор на СБАЛК – Видин. На срещата присътваха кметът на общината Герго Гергов и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов.

На представянето бе посочено, че откриването на всяко ново специализирано кардиологично лечебно заведение води до намаляване на сърдечно-съдовата смъртност в дадения регион. На всички нуждаещи се пациенти може да се помогне по най-добрия възможен начин чрез модерна апаратура, нови методи на лечение и медицинска експертиза на световно ниво. Мисията конкретно във Видин и региона е да се осигури достъпно, безплатно, съвременно кардиологично лечение за всеки.

Целта е да се повиши качеството на живота на пациентите и техните близки, като се облекчат и лекуват основните сърдечно-съдови и свързаните с тях заболявания и се удължи продължителността на живота. „Ние търсим съюзници в този европейски по дух град“ – каза доц. д-р Марчев по повод коментари в медиите, че има недоразумения и противоречия с ръководството на МБАЛ „Св. Петка“.

Кардиологичната болница във Видин представи дейността си пред пълна зала
netinfo

Той отбеляза, че е провел срещи и с представители на РЗИ, и РЗОК, които са протекли в цивилизован порядък. И обясни, че сключените договори с видинската болница са на базата на нейния ценоразпис и тя няма как да губи от тях. На срещата беше посочено, че за всички изследвания договорите са сключени на по-високи цени от тези на НЗОК и за един лекарски преглед специализираното заведение плаща по 40 лв. Общата сума, която СБАЛК ще дава за година на видинската болница е в размер на 235 000 лв.

Своята подкрепа за новото специализирано кардиологично заведение изразиха лекари от видинската, и белоградчишката болници, и граждани.