Един от бурканите за дарителската кампания.
Един от бурканите за дарителската кампания. / Община Мездра
Дърманци е първото село в Община Мездра, което се включи в благотворителната акция "Жълти стотинки", започнала преди години от деца за деца. Парите от акцията отиват за обзавеждане на детски болнични стаи, закупуване на играчки и апаратура за лечебни заведения, построяване на детски площадки.

Жълтите стотинки се събират в буркани, разположени в двата хранителни магазина в село Дърманци - на площада и в края на населеното място. Основната заслуга за реализацията на благородната кауза е на Цветанка Георгиева.

„Отдавна исках тази благородна акция да се осъществява и в нашето село. Сондирах мненията на собствениците на магазините. Всички проявиха желание да се включат. Започнахме преди няколко дни, като бурканите вече са наполовина пълни. Инициативата е моя, но хората, които я подеха реално са жителите на село Дърманци. Искрено се радвам, че всички откликнаха и съм сигурна, че съвсем скоро ще предадем в банката и първите пълни с жълти стотинки буркани.“, поясни Цветанка Георгиева.

Благодарение на кампанията през миналата година са събрани 60 000лв.от дарения на жълти стотинки. Тази година събраните средства ще бъдат дарени за закупуване на медицинска апаратура за педиатричните отделения в Благоевград, Карлово, Ловеч и Смолян.