Хората в Долни Цибър, община Вълчедръм, отказаха да гласуват
Хората в Долни Цибър, община Вълчедръм, отказаха да гласуват / Дарик Враца - архив

„До този момент нито един човек не е отишъл да гласува, съобщи кметът Камен Димитров. Искаме да покажем, че ромите в Долни Цибър не се купуват. Заставаме срещу безвластието в страната. Няма да излезем да гласувам. От един месец гардовете на охранителна фирма тормозят хората в селото, стрелят по нас и по мен също, разказва Димитров. Никой не взима никакви мерки, полицията прикрива стрелбата. На мутрите им е разрешено всичко. Миналата седмица четирима души бяха простреляни, твърди Димитров. От болницата в Лом отказаха да им издадат медицинско свидетелство, за да прикрия случая.

В село Долни Цибър има две избирателни секции. В тях гласуват 1280 души.

21 сигнала - 15 от Лом, 5 от Монтана и 1 от Берковица са получени в прокуратурата за нарушения през изборния ден. По тях са образувани полицейски проверки, след които поради липса на доказателства повечето са прекратени.

В Районната избирателна комисия са постъпили 6 жалби – три от тях са за превозване на хора организирано до секция №17,18,24 и 25 в Лом. Другите са срещу липсата на задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление” на агитационните материали на определена политическа сила и за липса на избирателни списъци в секционната комисия на село Винище, община Монтана. Пропускът веднага е отстранен, явно става дума за неразбирателство между членовете на комисията, коментираха от РИК – Монтана.

Полицията предупреди кмета на Винище да не нарушава политическите права на гражданите, след като получи сигнал за това, че управникът агитира за определена политическа сила пред единствената в селото секция.

Към 17 часа избирателната активност в област Монтана е 41,34 процента. Гласували са 56 081 души от общо 135 231 в избирателните списъци. Най-висока избирателна активност традиционно се отчита в община Георги Дамяново /58,35%/, следва Чипровци /51,38%/Бойчиновци /50,04%/,Вършец/49%/. В Медковец и Монтана са гласували малко над 41 на сто от избирателите. Между 38 и 40 на сто са гласували във Вълчедръм, Якимово, Брусарци и Берковица. Най-ниска е избирателна активност в Лом. Там са гласували 37, 23 на сто от избирателите или 10 073 души.