Химко отново на дневен ред
Химко отново на дневен ред / netinfo

Голяма руска компания, проявява сериозен интерес към врачанския завод за производство на карбамид “Химко”, заяви днес кметът на Враца инж. Тотю Младенов. Представителите на “УРАЛ ХИМ” вече са се срещали с него, с ръководството на “Ново Химко”, чиито акции искат да изкупят, с областния управител д-р Антонио Георгиев и депутата Георги Божинов. Бъдещият инвеститор има 8 завода в цял свят за производство на торове, включително и в Русия.

Намеренията на инвеститорите са да изпратят между 70 и 80 специалисти, които да изготвят становище за необходимите действия по скорошното пускане на завода - единствен в България за производство на азотни торове. Според Димитър Башлачев – директор Департамент "Инвестиции" на “Урал Хим” като начало "Химко" ще бъде пуснат на 25 % от капацитета си, ще бъдат разкрити и 500 работни места. До 2 години трябва да заработи с пълна мощност.

В момента тече процедура по прехвърляне собствеността на ТЕЦ-а към химическия завод.

Кметът Тотю Младенов заяви, че приветства идеята, но при едно условие - да бъдат спазени всички екологични изисквания за получаването на ОВОС. "Химко е необходим на града ни, но не на всяка цена," обобщи той.