Гратисен срок за „Синята зона във Видин
Гратисен срок за „Синята зона във Видин / netinfo

Водачите на автомобили няма да заплащат такса за ползване на „Синята зона" във Видин до началото на следващия месец, тъй като периодът ще е адаптивен. В момента се поставят указателните табели и знаци за промяна в организацията на движението в централната градска част. От 8 октомври плащането на паркоместата ще става с sms-и или с билети, на които ще се записват датата и часа на паркиране. Номерът на автомобила ще се изпраща като съобщение на 1394.

Контрольори ще проверяват в системата кои шофьори са изрядни. Те ще продават и билети на тези, които нямат възможност да ползват мобилен телефон. Цената за едно паркомясто е 1 лв. за 1 час. Предвидени са и служебни паркоместа на стойност 50 лв. месечно.

През октомври нарушителите само ще бъдат предупреждавани, но няма да се налагат санкции. След това на автомобилите, паркирани в централната градска част, без да им е платена таксата, ще бъдат поставяни скоби. Срещу 10 лв. глоба собствениците им могат да ги освободят. От месец ноември в останалите райони, които попадат в „Синята зона" ще се заплаща. Там гратисният срок по отношение на санкциите ще е до края на годината.

Гратисен срок за Синята зона" във Видин
netinfo
На всеки паркинг има предвидени по 2 места за автомобили на хора с увреждания, които се ползват безплатно. Тези, които живеят в район на „Синя зона", ще могат да ползват 1 паркомясто на домакинство. Те трябва да поставят на предното стъкло на автомобила си копие от талона.

„Синята зона" ще е активна от 8 до 18 часа, в почивните и празничните дни няма да се плаща. С нейното въвеждане отпада необходимостта от пропуски за централната градска част.