Ферма край Криводол е арена на семейни скандали и взаимни обвинения и жалби в прокуратурата.

Вместо да се обединят в скръбта си след смъртта на собственика й, наследниците започват яростна война за наследство. Стига се до съмнения за фалшифициране на документи, включително за фиктивен брак с покойник, предава NOVA.

В средата на месец август 2017 година Евгени Симеонов губи баща си.  Мъжът е бил собственик на проспериращо стопанство в село Фурен на 20 км. от Криводол. 3 години след смъртта му синът му се опитва да получи наследството си. 

За някои от документите е необходимо ЕГН-то на починалия му баща. Като служител на МВР, Евгени има достъп до регистрите. И така с изумление разбира, че по документи баща му е разведен. За втори път, тъй като след раздялата с майка му, е живял на семейни начала с друга жена.

Евгени отива на място в селската община, за да види лично документа за сключен брак на баща си.  В официална позиция, местната администрация твърди, че, цитирам: „Кметските наместници нямат право да издават преписи от регистри по гражданско състояние, които са на съхранение в Общината. Такива се издават единствено от Общината".

За да разбере в крайна сметка има или няма покойният му баща сключен брак, Евгени отива в община Криводол и иска копие от документа от бракосъчетанието. Ситуацията се заплита допълнително, когато през 2019-та Евгени Симеонов се опитва да извади поредно удостоверение за наследници - две години след смъртта на баща си. 

 "На 9 октомври е разведен, на 19 октомври е женен Лена Симеонова се е омъжила за покойник, след неговата смърт, за да може тя да му наследи наследството", казва синът.

"Ако лицето, което изпълнява това задължение, по някакъв начин, допусне грешка в каченото  на електронния носител, откъдето по-късно се  издават съответни удостоверения, и възникне съмнение, винаги основата на истината е хартиения носител. Там може да се направи истинската справка за  верност на съдържание, за истинност на Акта", коментира адвокат Людмил Рангелов.

Хартиеният носител е личният регистрационен картон  на всеки българин, което се създава при раждането му. Пази се и 130 години след смъртта му. От община Криводол, която по закон отговаря за съхранението на картона на покойния Симеон Симеонов, ни пишат, че от 2011 година той е подменен  с електронен такъв.

„Не съществува изискване хартиените лични регистрационни картони да не се преписват и подменят с други, разбира се със същото съдържание. В тях има променящи се факти (напр. семейно положение, адрес и др.), които се пишат с молив, за разлика от постоянните данни/имена, ЕГН, месторождение и т.н., които се пишат с химикалка”.

Евгени си вади удостоверение за наследник. В него съпругата на баща му, Лена Коцева, не фигурира. След проверка в общинските регистри, грешката е поправена. И се издава нов документ кой има право да претендира за собствеността на починалия.

Амбициозните планове на стопанина приживе включвали обработката на стотици декари земя с модерна техника. Сега няма кой да плаща кредитите за покупката им. „Икономическа полиция” и Районна прокуратура-Враца работят по взаимните сигнали на Евгени и Лена Симеонова. А съдът ще реши чия в крайна сметка ще бъде фермата.
nova.bg