Емилио Бутрагеньо даде старт на проекта за спортно училище във Видин
Емилио Бутрагеньо даде старт на проекта за спортно училище във Видин / Десислава Крумова и Община Видин

Легендата на Реал Мадрид пристигна за официалната церемония по повод откриването на спортното училище за социална интеграция на Фондация "Реал Мадрид" във Видин. Церемонията се състоя на стадион "Георги Бенковски" в града. На нея присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, която е бивш председател на фондацията „Приятели на спорта" (локален партньор на Фондация "Реал Мадрид" за България), министърът на младежта и спорта Красен Кралев, посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа, Николай Вълканов, председател на УС на „Минстрой Холдинг" (официален спонсор на проекта). На стадиона дойдоха представители на държавни и обществени институции, спортни деятели, много граждани.

Като домакин на събитието, кметът на Община Видин Огнян Ценков поднесе приветствие. Той посочи, че спортното училище за социална интеграция е един прекрасен проект за Община Видин, зад който стоят обединените усилия на много хора. С негова помощ около 90 видински деца получават възможност да спортуват, да играят футбол, да изграждат полезни навици и израстват заедно в екип, уважавайки се един друг. Ценков каза, че те ще бъдат обучавани под грижите на специално подготвени треньори и изрази убедеността си, че възпитаниците на това спортно училище ще имат пред себе си много нови възможности за развитие и ще се реализират успешно в обществото. „Този проект става възможен благодарение на Фондация „Реал Мадрид" и партньорството с Фондация „Приятели на спорта". Искам специално да благодаря за подкрепата и вниманието към Община Видин от страна на държавната власт. Случващото се в момента е важна стъпка в цялостната социална и образователна политика, насочена към децата в неравностойно положение" - заяви видинският кмет.

Министър Ангелкова изрази удовлетворението си, че след много години усилия проектът за спортно училище вече се реализира и така видинските деца ще могат да се докоснат до магията на Реал Мадрид. „Вярвам, че този проект ще даде огромен шанс на всички тях да се реализират успешно. За нас е много важно, че това се случва именно във Видин, защото вярвам в потенциала и развитието на този регион" - каза тя.
Министърът на младежа и спорта Красен Кралев също поздрави присъстващите на събитието. Той каза, че футболът е не само велика игра, а и огромен социален проект. Според него това е кауза, която приема и Реал Мадрид - че спортът трябва да е достъпен за всички независимо от социалния им статус.

Футболната легенда Емилио Бутрагеньо даде символичен старт на проекта, като изпълни първия удар в демонстрационния мач на децата от видинската школа. Преди това той разговаря с тях и раздаде много автографи. Посланието на знаменития футболист на Реал Мадрид към възпитаниците на училището във Видин бе да са добри ученици и добри другари, защото работата в екип е много важна. „Радвам се, че сте част от Реал Мадрид - едно голямо семейство и вече сте част от първото спортно училище на Реал Мадрид тук, в България" - каза той.

Със старта на проекта нашата страна е сред 430-те школи на Фондация "Реал Мадрид" в над 70 страни в целия свят, които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение и чрез футбол да бъдат създадени по-добри условия за развитието им в бъдеще.