/ Dariknews.bg, архив
Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със заповед на кмета Пенка Пенкова бе въведена втора степен „Денонощно наблюдение“ от Общинския план за защита при бедствия и аварии.

Дунав при Лом, наводнение
Дарик Враца

Денонощното наблюдение на реката се извършва на пет поста, разположени на дигите в района на селата Орсоя, Станево-Долни Цибър, и в района на ломското пристанище, съобщиха от Общината.
 
Засега няма опасност водата да навлезе в града, няма и наводнени участъци. Прогнозите обаче са нивото на Дунав да продължи да се покачва през близките дни и ако се наложи, ще бъде въведена трета степен „Опасност от преливане“. Това става при ниво на река Дунав от 850 см, когато в района на жп-линията на пристанището трябва да започне изграждане на защитен земен насип.
 
Дунав покачва нивото си, започва денонощно наблюдение

През пролетта на 2006 г. Дунав достигна рекордните 985 см при Лом. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни сгради, а пристанището преустанови работа за повече от месец.

Централната градска част на Лом бе спасена от наводнение благодарение на спешно изградените четири насипни диги в района на пристанището, откъдето водата би могла да нахлуе в центъра на града.

През 2010 г. Дунав отново преля, нивото стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, но реката се укроти и не се стигна до заплаха от наводнение на града.
 
За укрепване на свлачищната крайречна градска зона и възстановяване на българска територия, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена в участъка от митницата до „Морска администрация“, която окончателно бе завършена през лятото на 2011 г.
Община Лом