Духовият оркестър сложи началото на празничната програма в Белоградчик.
Духовият оркестър сложи началото на празничната програма в Белоградчик. / Община Белоградчик
С издигането на националния флаг и под звуците на държавния химн започна в Белоградчик тържественото честване на 3-ти март - Национален празник на Република България. Заупокойна молитва в памет на жертвите отслужи свещено иконом Рафаил. В знак на признателност към саможертвата на героите бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

Поднасянето на веннци и цветя.
Община Белоградчик

Слово по случай празника произнесе кметът на общината Борис Николов: "На 3 март намираме онези сериозни основания за високо национално самочувствие и гордост. Защото "свободата не ни е дар". Защото за нея българските революционери висяха по бесилките и гниеха в затворите на Анадола". Той пожела още днешните държавници и политици да отстояват по категорично интересите на нашата страна.

По повод на празника Мирослава Чавдарова - председател на Общинския съвет, заяви: "В 13-вековната история на България има много дати, които добре помним. Има дати, пропити с болка и покруса, но има дати, запечатали гордост и слава. Една от най-светлите, най-забележителните е трети март 1878 годин а- денят на Освобождението на България от Османско робство, в който беше възродена българската държава".

Празничната програма.
Община Белоградчик

Отбелязването на 3 март продължи с богата културна програма. Началото бе поставено от духов оркестър при Народно читалище "Развитие - 1893 г.", който изпълни военни и патриотични маршове. Впечатляващо бе участието на мъжки камерен хор "Белоградчик" към местното читалище, изпълнили възрожденски песни.  Присъстващите се насладиха на таланта на представителите на Детския комплекс - школа за народни танци, клуб "Художествено слово", клуб "Млади възрожденци" към Младежки дом и  вокална група "Пей сърце" към клуб на пенсионера "Мадона". Изключително топло и с много настроение и емоция бе посрещната представената композиция от възпитаниците на Детска градина "Иглика".