Благовещение е.
Благовещение е. / plevenzapleven.bg
Днес Православната църква чества празника Благовещение. Това е един от големите богородични празници в годината. На този ден архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, Сина Божий Иисус Христос. Изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, явена й от Божия служител, тя със смирение и послушание отвърнала с думите: "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти". Неизказана радост изпълвала чистото сърце на назаретската девица. За тези събития разказва евангелието от Лука. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. За българите днешният празник е известен още като Благовец. Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

На този ден имен ден в община Враца имат над 90 души, като сред тях най-популярно е името Благовест, както се казват 38 души.

Българите наричат празника още „Благовец" или „половин Великден". Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото. Независимо, че е по време на Великия пост, на тържествената празнична трапеза се разрешава да има риба. Домакинята поднася на семейството и гостите печена или варена риба, шарена пита, лучник.