/ Дарик Враца
За втора поредна година деца от 8 до 11 години ще програмират в Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца с роботи Финч в Европейската седмица на кодирането. Петте умни машини, наподобяващи риба, са дарение от Посолството на САЩ в България със съдействието на фондация „Глобални библиотеки” - България.

Финч е нов робот за обучение по Компютърно моделиране и Информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането.

Стартира обучение „Дрон в библиотеката” във Враца

Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения.

Това е урок, който трябва да научи всеки ученик, ако планира да програмира компютри, роботи или всякакви компютризирани технологии. Демонстрации на ученици във Враца ще бъдат направени в периода 8-19 октомври в Детски отдели и в обществени библиотеки на територията на област Враца.