/ Дарик Враца
За тринадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето в периода от 2 до 23 април. Инициативата се организира от Българска библиотечно- информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“. Официалното откриване на маратона е на 2 април, от 10.30 часа с гостуване на Мария Мартин – автор на детската поредица „Градът на скейтбордовете”. 

Акцент в разнообразната програма е образователна игра „Научи за Ботев”, разработена от библиотечните специалисти. Основната цел е да насочи вниманието на учениците към любопитни и малко известни факти, свързани с Христо Ботев. Играта ще е предназначена за ученици от І до VII клас и ще се провежда в дните от 10 до 20 април.

Инициативата ще бъде с продължителност 40 минути и ще се провежда след предварително записване на телефон: 0878 236 263 или на място в Регионална библиотека – Враца, ул. Петропавловска № 43 и филиал в сградата на пълномощничеството в жк „Дъбника”.

На 18 април в Детски отдел ще гостува и създателят на първите приказки-игри Никола Райков, автор на „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“.
Финалната инициатива е провеждането на поредната „Нощ в библиотеката” на 23 април от 18:00 ч.

Гост ще бъде популярният български автор Радослав Гизгинджиев. Ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето.
Всички ученици, взели участие в инициативите ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.