/ iStock/Getty Image
Приключи традиционният международен конкурс за детска рисунка „Цветовете на Дунава“. Той беше посветен на международния ден на Дунава, съобщиха от Областния център за национални култури в украинския град. 

В онлайн надпреварата участваха близо 100 деца на детска и ученическа възраст от Украйна и България. Творбите оценяваше авторитетно жури, включващо художниците от Рени Сергей и Надежда Костови, Владимир Белев, Александър Кокалко и Първан Червенкин от Враца.

„Конкурсът е един от традиционните на нашия Областен център за национални култури. За съжаление през тази година, заради военното положение не бяха организирани масови мероприятия, посветени на международния ден на Дунава. Много деца от Украйна и България се включиха и ни изпратиха своите рисунки. Имаме и доста участници от временните преселници от територии, където се водят боеве, от Киевска област и други“, сподели Нина Иванова, методист в отдел „Традиции и обичаи“ към центъра.  

По думите й в близко бъдеще ще бъде организирана изложба с рисунките от международния конкурс. Водят се преговори с художника Първан Червенкин от Враца рисунките на децата да бъдат изложени и в България.
БТА