Един от санирането блокове във Видин.
Един от санирането блокове във Видин. / Община Видин
Четири жилищни сгради във Видин са напълно обновени по Националната програма за енергийна ефективност. С най-много апартаменти от четирите жилищни кооперации е бл. 9 в ж.к. „Строител“. Кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно със заместник-кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата инж. Цветан Асенов се срещна днес с живеещите в блока. Хората го посрещнаха с хляб и мед, а той им благодари. „Искам да споделя своето удовлетворение и вашата радост за новата придобивка. Блокът вече е в завършен вид и са осъществени всички мерки по саниране във връзка с Националната програма за енергийна ефективност“ – каза Ценков. Той подчерта, че за да бъде осъществена тази програма, е била необходима инициатива не само от държавата и общината, а и голяма активност от страна на гражданите. Резултатът е по-красиви, по-уютни жилища, по-малко разходи за отопление в домакинствата, по-добра жизнена среда.

Председателят на Сдружението на собствениците Елена Ризова благодари на Община Видин в лицето на нейния кмет, на проектантите, строителите и обитателите на кооперацията за съпричастността. Тя изрази убеждението си, че трудностите и проблемите са преодолени и всички страни са доволни от постигнатото.

На срещата присъства и Денислав Цветанов, представител на фирмата-изпълнител на обекта, който се спря накратко на основните дейности, извършени в жилищния блок. Той уточни, че гаранцията на реализираните мерки по програмата е 5 години. При сигнали на собственици за възникнали проблеми, те ще бъдат своевременно отстранени.

Останалите три обновени жилищни сгради са: блок 20  в ж.к. ”Гео Милев”, блок 3  в жк Крум Бъчваров” и блок 2 в жк „Бонония”. Пред приключване е работата по петия - жилищен блок № 2 на ул. „Свети Кирил”. Обектите са с разгъната площ от над 24 хиляди кв.м. В общо 360-те  апартамента живеят повече от 620 души. Над 4 млн. лв. е инвестицията от бюджета по програмата, с които са монтирани външна изолация на стените, нова  PVC дограма,  поставена e топлоизолация и хидроизолация  на покрива, обновени са и общите части, като са ремонтирани заземителната и мълниезащитна инсталации, електроинсталацията и е въведено енергоспестяващо осветление. С мерките, изпълнени в тези сгради, се очаква 50 % намаление на разхода за енергия.

Огнян Ценков съобщи, че е подготвена цялостната документация за още 5 обекта. Той призова всички граждани да бъдат активни, да кандидатстват по програмата, за да могат след това да се радват на обновените си домове. Видинският кмет допълни, че Общината е отделила средства през тази година и за облагородяване на околоблоковите пространства с цел изграждане на по-добра инфраструктура и по-качествена жизнена среда.