Бъчварова след въпрос на Хайтов: Искам да активирам всички институции, имащи отношение към битовата престъпност
Бъчварова след въпрос на Хайтов: Искам да активирам всички институции, имащи отношение към битовата престъпност / Личен архив

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призна след въпрос, зададен й от врачанския депутат Явор Хайтов, че МВР не се справя с битовата престъпност. На днешния парламентарен контрол (петък, 24 юни) заместник-председателят на НС и депутат от „Народен съюз“ попита вицепремиера Бъчварова какви мерки предприема по отношение на битовата престъпност? Хайтов, който е и бивш заместник-министър на вътрешното ведомство, подкрепи с факти своя въпрос:

"Борбата с престъпността е наша обща грижа и ние като опозиция сме длъжни да изискваме от Вас, както сочи и практиката – при необходимост, да Ви подпомагаме, защото всъщност ние не подпомагаме Вас, а подпомагаме българските граждани, които наистина страдат от битовата престъпност, с която се сблъскват ежедневно", заяви от парламентарната трибуна Хайтов. И добави още: "Както знаете, аз съм народен представител от Врачанска област, от българския Северозапад. За това сме имали възможност да говорим неколкократно, включително и в качеството Ви на зам.-министър-председател, отговарящ за административната реформа и за държавната администрация. Особено тежко е положението в българския Северозапад – не остана не „опоскано“ село и наистина животът на нашите баби, дядовци, възрастни родственици е кошмарен. Казвам го без преувеличение", подчерта депутатът.

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор обясни, че силите на МВР не са достатъчно ефективни да се справят изцяло с проблема за битовата престъпност. „Това, което искам да направя и съм започнала в момента, е да активирам всички институции, които имат отношение към тази тема. Да изпълнят, в рамките на своите правомощия, своите задължения, за да може да решим и социалните, образователните и културните отношения на отделните общности, за да могат усилията за преодоляване на битовата престъпност да бъдат много точно таргетирани”, заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър.

Румяна Бъчварова отбеляза, че във всички райони доминират различен тип криминални престъпления. Вътрешният министър потвърди и аргументът на Явор Хайтов, че в Северозападна България наистина е най-сериозен  проблемът с битовата престъпност. Според Бъчварова мерките трябва да бъдат конкретни и няма как от София да се спускат общи мерки, които да се спускат надолу по сиситемата и да не се държат отговорни хората, които трябва да ги изпълнят.

В момента вътрешният министър провежда срещи с всички отговорни институции – кметовете, с предствители на териториалните дирекции на другите служби, за да активира тяхната работа и поставя ясни задачи – да бъдат представени пред нея до края на годината конкретни планове за справяне с проблема с измерими цели и резултати, които трябва да постигнат. „Нямаме все още законодателни предложения, обсъждаме ги, имаме работна група заедно с Националното сдружение на общините, с които изключително добре си партнираме”, добави Бъчварова.

Румяна Бъчварова представи и статистика за работата по този проблем: общият брой на регистрираните криминални престъпления от началото на годината е 39 314 и спрямо същия период за 2015 г. е намаляване с 12%. Това е всеки един регистриран случай, който може да бъде проверен и няма спекулация. От тях разкритите са 15 380 престъпления, което  е 39,12 % разкриваемост и увеличение с 10 % спрямо миналата година. Коефициентът на престъпност за страната или броя на извършени престъпления на 100 000 от населението е 539 и е намаление със 74, в сравнение със същия период за 2015 г., където коефициентът е био 613. Престъпленията против собствеността са намалени със 17,46 %, а тяхната разкриваемост е със 6 пункта по-висока и в момента е почти 30 %. Намалението на регистрираните домови кражби е 19,87 % спрямо първите 5 месеца на 2015 г. като при разкриваемостта се увеличава с 4 пункта.

Бъчварова призна, че има проблем със системите за видеонаблюдението. В цялата страна са изградени 713 системи, които не са интегрирани към общата и има липса на аналична част, която да провери техния резултат. По този начин не може да се проследи ефективността и. Сериозен проблем е и липсата на подготвени кадри в системата.

Явор Хайтов обаче разкритикува поредната промяна на Устройствения закон за МВР, който той лично е подкрепил с цел подобряване на системата в организационен, кадрови и в ресуресен план. Относно изнесените данни от вътрешния министър, заместник-председателят на парламента отбеляза, че резултатът на повишаване на показателите е такъв, защото хората просто не подават жалби. Врачанският депутат даде пример от своя избирателен район: Хайтов попита как е възможно за първите 6 месеца на 2015-а година областната дирекция във Враца дза е на последно място, а през вторите 6 месеца да се изкачи до първото? „Разбирам да се беше покачила с 2, 3, 4, 5 места в общата класация по резулатати, но от последно да станеш на първо място... Това ми намирисва на стъкмистика”, репликира Хайтов.

 

Зам.-председателят на парламента даде и примери за престъпността от негови наблюдения в Северозапада, които ежедневно се показват и в национални ефири. „Да не говорим за Малорад, Врачанско – убийства, кражби, грабежи. За Селановци – унищожение на селскостопанска продукция, за с. Галиче да не говорим, в Бутан не е така, но може би кметът там е много сериозен. Аз наистина ще следя този план от 113 мерки, който посочихте”, обеща Хайтов.