Бившият социален министър очаква бурни есен и зима
Бившият социален министър очаква бурни есен и зима / Дарик Враца - архив

„Очаквам бурни есен и зима, заради редица социални проблеми“, обяви днес народният представител инж. Тотю Младенов.  Според бившия социален министър настоящето правителство не решава проблема с безработицата, която по негови данни се увеличава.

„Различните програми, по които бяха назначени хора вече приключват без да има осигурени допълнителни средства за заетост, обясни Младенов и допълни че до стартирането на новите програми не е ясно къде ще се намери работа за хора. Той обясни, че затова от ГЕРБ са искали повече средства да бъдат отделени за социални дейности, но предложението не е било подкрепено. Младенов коментира и идеята на БСП - от 2014 детските надбавки да станат 50 лева и да се отпускат на всички деца без значение от доходите на родителите.

„В момента 485 млн. лева годишно се дават като детски надбавки от по 35 лева на около 80 % от българчетата, до 18 годишна възраст.  За увеличението ще са нужни още 380 млн. лева, обясни Тотю Младенов и попита „От къде ще се вземат тези пари?“.

Според Младенов правителството ще вземе 8 млн. лева от резерва, които ще стигнат само за да осигуряване на средства за аварийните групи през зимата. Но вместо досегашните 380 лв. за 8 часов работен ден хората ще бъдат наети по 4 часа за по 155 лв.