Окръжна прокуратура – Видин привлече в качеството на обвиняем кмета на община Белоградчик Борис Николов.

Прокуратурата ръководи разследване за извършено длъжностно престъпление.

Установено е, че в периода 2019 г. - 2022 г. в гр. Белоградчик градоначалникът, въпреки служебните си задължения като кмет, вменени по Закона за местното самоуправление и местната администрация, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество.

Директорът на НСлС от община Белоградчик: Става въпрос за тежки злоупотреби (ВИДЕО)

Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество.

В резултат на действията на обвиняемия последвало разпиляване и други значителни щети за община Белоградчик и общинския бюджет.

Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение „подписка“. Разследването по делото продължава.

По-рано имаше спецакция на полицията, прокуратурата и КПКОНПИ в Белоградчик.

Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба обясни пред журналисти, че за 2 години и половина частен съдебен изпълнител е продал 33 общински имота, притежание на община Белоградчик, на стойност 1 600 000 лв., за да бъде овъзмездено това частно дружество, съобщи Сарафов. След експертизи ще стане ясно в какъв размер е щетата, която е нанесена на общината.

"Очаквам всичко да приключи както е приключвало и досега. Една шумотевица, едни голословни обвинения, но няма отговорност, за съжаление. В държавата всеки може да си обвинява за каквото си иска. Ако имаше отговорност за неверни сигнали, щеше да бъде по-друго. 30-40 човека от Жандармерията цял ден ще висят тук и накрая ще излезе нищо, запомнете ми думите", заяви кметът пред медиите малко след като започна акцията в общината и дома му.