Д-р Цветан Ценков
Д-р Цветан Ценков / Източник: Община Видин
В община Видин има създадена добра организация за справяне с епидемичната обстановка и извънредната ситуация, свързана с коронавируса. Това съобщи кметът на града Цветан Ценков. Той посочи, че здравните служители в училищата, детските градини и в администрацията участват в дейности по дезинфекция, помагат на граничната полиция на контролно-пропускателните пунктове и в работата на видинските медици. Община Видин е предоставила безвъзмездно жилища на лекарите от страната, които се включиха и подкрепиха местните лекари.

Със съдействието на общината местни дарители са подпомогнали със средства и апаратура Видинската болница.

Ценков, който е лекар, съобщи, че е прекарал заболяване от коронавирус, а през последните два месеца е работил като доброволец във Видинската болница. Освен това общината е съдействала за получаване на дарения за местната болница и от Швейцария, като до момента са транспортирани от четири товарни автомобила, очакват се още три. В най-тежката криза заради заразата през ноември т.г. 50 процента от общинската администрация е редуцирана да работи след направена вътрешна реорганизация, допълни Ценков.

Според него голямата смъртност при заболелите от коронавирус в областта идва от застаряващото население и хроничната заболеваемост на местните жители.
БТА