Здравеопазване, образование и трудова заетост обсъдиха на работна среща във В. Търново
Здравеопазване, образование и трудова заетост обсъдиха на работна среща във В. Търново / netinfo

През почивните дни Велико Търново бе домакин на среща, организирана от Жени ГЕРБ, на която дами от старата столица, Ловеч и Габрово обсъждаха важни социални теми като трудовата заетост, здравеопазването и образованието. За форума във В. Търново пристигнаха председателят на ЖГЕРБ д-р Геновева Алексиева - депутат и член на парламентарните комисии по труда и социалната политика и по здравеопазване; Светлана Ангелова- зам.- председател на социалната комисия; министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова; заместник образователният министър Милена Дамянова, както и повече от 50 членове на ЖГЕРБ от трите града. Във форума се включиха великотърновските депутати Евгени Стоев, Мирослав Петков и Христо Христов, а символичен домакин бе областният лидер на ГЕРБ и кмет на В. Търново Даниел Панов.

Градоначалникът подчерта важното място, което заемат жените в структурата на партия ГЕРБ. По думите му в неспокойната обстановка, която в този момент се създава и поддържа изкуствено, те са тези, които имат възможността  да напомнят за добрите политики и идеи, които са били осъществени през изминалите четири години. „Убеден съм, че ГЕРБ ще има втори мандат", заяви областният координатор на партията.

Здравният министър  в оставка Десислава Атанасова акцентира върху  направените през последната година  промени в здравеопазването. Тя обърна особено внимание  на инвестициите в човешки ресурси. 16 млн. лева ще бъдат инвестирани в специализацията на 1000 млади лекари, които ще имат възможност да получат висока квалификация, подчерта Атанасова.

Тя разгърна и темите за трансграничното медицинско обслужване, репродуктивното здраве, майчиното и детско задравеопазване, психорехабилитационните програми, премахване лимита за лечение на деца в чужбина, както и успешният проект по идентификационната електронна карта, чрез която не само лекарите, но и пациентите ще могат да проследяват назначените им лечения и лекарства.

Зам.- министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова сподели, че си тръгва горда и удовлетворена от работата най-вече заради направените инвестиции в предучилищното образование от това правителство- 400 млн. лв. повече  в  сравнение с периода 2006-2009 година.

По думите и през този мандат средствата не са били разходвани „на парче", каквато бе практиката до 2009 година, а за цялостни политики. Зам.- министърът изрази съжаление, че не е останало време да се приеме Законът за образованието, в който са заложени основни и важни промени в образованието на децата в България.