/ Община Свищов
По съвместна инициатива на Община Свищов и архиерейското наместничество започнаха ремонтни дейности на най-старата историческа сграда в манастира „Св Св. Петър и Павел“.

Община Свищов

Община Свищов

Освен че заедно с иконостаса и стенописите манастирът е паметник на културата, в неговата най-стара сграда е живял и работил от 1813 г. до 1836 г.  Неофит Бозвели – будител за просвета и културно възраждане на българския народ, и борец за независимост на българската църква.

Община Свищов

Именно на тази сграда предстои да бъде направен ремонт, като в момента се подновява част от покрива. „В духовен план тя е най-наситена с благодат поради присъствието на редица бележити духовници“, споделя монахиня Агнеса, която е материално отговорно лице в манастира.

Открити са първите уникални артефакти в средновековната крепост Калето в Свищов (СНИМКИ)

По нейните думи, сградата е осветена от самото присъствие светия човек Неофит Бозвели, който е живял в нея, както и от редицата свети лица от най-висок сан, които са пребивавали в сградата и са били достойни негови последователи.

Община Свищов

Такива са и двете игуменки майка Таисия, която още от 5-годишна е била в манастира, както и майка Ксения, която има голям принос за построяването на новата жилищна сграда и параклиса.

Община Свищов

Община Свищов

„Все много благодатни жени, които са били изключително предани и които са погребани в двора на манастира.“, споделя монахиня Агнеса. Успоредно с ремонтните дейности на сградата ще бъде облагороден и дворът на манастира, в който почиват тленните останки и на големите дарители на Свищов Еленка и Кирил Аврамови, и Димитър А. Ценов, които даряват средства за построяването на Първото българско читалище и Висше търговско училище в Свищов.