Започна обновяването на ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица
Започна обновяването на ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица / Община Горна Оряховица

С официална церемония вчера започна изпълнението на модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност на ДГ “Първи юни“ в Горна Оряховица. Символична първа копка на обекта направиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и директорът на детското заведение Мариана Димитрова. Това е един дълго чакан ремонт и се радвам, че днес вече дейностите по проекта започват. Пожелавам работата да върви с лекота, за да може наесен, децата, които ще влязат в детската градина да имат едни прекрасни условия за занимания и игри, каза при откриването на обекта инж. Добрев. Успешна работа на екипа пожела и Мариана Димитрова. Тя благодари за усилията, полагани за децата. В лицето на Общината и лично на кмета винаги сме имали подкрепа. Когато отново се завърнем през есента в детската градина, вече ще влезем в модерно детско заведение, в което ще продължим да отглеждаме децата в обновена образователна и работна среда, каза Мариана Димитрова.

На символичната първа копка присъстваха заместник-кметовете Йорданка Кушева и Деница Коева, Галина Велева и Божидар Вълчков от Националния доверителен екофонд, с чиято финансова подкрепа се реализира обектът, Пламен Колев – представители на фирмата изпълнител, Бойко Изов – строителен надзор, както и екипът на детската градина.п

Проектът предвижда да се направи топлоизолация и ремонт на фасадите на сградата, както и топлоизолация и изграждане на скатен покрив на основната сграда и пристройката. Ще се подмени и съществуващата амортизирана дървена и метална дограма с нова пет камерна PVC дограма. Ще се направи подмяна на котел, отоплителна инсталация, разпределителна мрежа, помпи за отопление, соларна инсталация за битова гореща вода, монтаж на слънчеви панели и съответното оборудване за осигуряване на топла вода за битови нужди използвайки енергията на слънцето.

Строително-ремонтните дейности ще се осъществяват на база сключен договор с „Енел строй“ ООД - Горна Оряховица на стойност 252 925 лв. с ДДС. Строителният надзор и инвеститорски контрол ще се осъществява от фирма „Канстракшън супервижън сървисис“ ЕООД. Авторският надзор ще се упражнява от фирма „Астеди“ ООД, изготвила техническите проекти, с които Община Горна Оряховица е кандидатствала пред Национален доверителен екофонд.

Финансовата осигуреност на проекта е 85% от Национален доверителен екофонд по Инвестиционна програма за климата и 15% собствено финансиране от Община Горна Оряховица.

С реализиране на проекта ще се постигне икономия на енергия от обновяване на сградата - 213 Мегават часа годишно; намаление на вредните емисии СО2 – 54 тона годишно; ще се подобри енергийния клас на сградата.

С обновяването и модернизирането на ДГ „Първи юни“ ще се подобри образователната и работната среда на 114 деца и на 20 души персонал.