/ netinfo
Кръстът е датиран от втората половина на 12-и век, изработен във Византия, с височина 11 см, която включва и ухото за провесване, широчината му е 5,5 см
Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие откри археологът проф. Константин Тотев на крепостта "Трапезица" във Велико Търново, съобщава 24 часа.

Община Велико Търново приема предложения за културни събития за 2019 година


Реликвата е изцяло запазена и е намерена в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата църква №23. Находката е с тегло 75 г и се отличава с ювелирна изработка. "Това е единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега не само у нас, но и в света", твърдят археолозите.

"Основната част от тези кръстове са изработени от бронз. На пръсти се броят екземплярите, изпълнени от сребро и злато, съхранявани в световните музеи.

Велико Търново подготвя нова реставрация на крепостта Трапезица

На този фон находката от Трапезица е от изключително значение, тъй като кръстът е златен и от тази група досега не е известен друг подобен екземпляр", обясни проф. Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Кръстът е датиран от втората половина на 12-и век, изработен във Византия, с височина 11 см, която включва и ухото за провесване, широчината му е 5,5 см. Съставен е от две части, които се затварят и образуват куха кутийка, в която стои част от Св. Кръст.

Посланикът на Германия: Велико Търново е град със специален характер и уникална атмосфера

"Засега не сме мислили за отварянето на реликвата, тъй като това е свързано с консервацията и реставрацията", казва археологът. В горния край кръстът отново чрез шарнир е снабден с масивна художествено оформена халка за провесване на верижка и носене пред гърдите.

"В случая тя е изработена от масивно злато, оформена е като многостенно тяло и е украсена с ниело техника. На трите видими страни на ухото в ромбовидни полета са представени три различни по форма гравирани разцъфнали кръстове, запълнени с ниело /живачна смес, която при определена температура става изключително устойчива/", обяснява проф. Тотев.

Велико Търново се превръща в световна столица на фолклора

Разпятието е украсено двустранно с релефни изображения. "От едната страна в средата е представено Разпятие Христово, а в медальоните в края на раменете са поместени допоясни светци.

От другата страна има релефно изображение на Богородица Оранта в цял ръст с ръце пред гърдите, обърнати с дланите напред
", разясни археологът.

Проф. Тотев разказа, че кръстовете енколпиони водят началото си от Мала Азия и изпълняват ролята на реликварии за съхраняване на парче от Честния и животворящ кръст. По-късно те намират широко разпространение във византийския свят.

“Кулминацията в тяхната изработка обхваща периода IX-XI век, но тиражирането им продължава и през палеологовото и постпалеологово време. Кръстът от олтара на църква №23 се причислява към групата, известна с неофициалното название "руски кръстове енколпиони", тъй като тези култови предмети, изработени в престижни ателиета във Византия, започват масово да се копират и разпространяват в Русия през XII-XIV век", посочи професорът.

Църквата беше открита в края на септември непосредствено до Западната крепостна стена. Тя е еднокорабна с размери 9/5 м. Отличава се с уникалните си фрески.

Проучвателите са сигурни, че са попаднали на два стенописни пласта - от XIII и XIV в.. "Това е една богата галерия за иконографията, явно че първият живописен пласт е свързан с художниците от Търновската живописна школа", обясни проучвателят.

Сред хилядите фрагменти, които специалистите изключително прецизно вадят от земята, са запазени образи и части от сцени, каквито досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост.

При проучванията излизат и многобройни църковни дарове- друг процесиен и нагръден кръст. Открита е олтарната маса с гравирани три изображения на кръстове с надписи.
24 часа