Южнокорейски студенти искат да изучават Църковни изкуства във ВТУ
Южнокорейски студенти искат да изучават Църковни изкуства във ВТУ / ВТУ

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий" разшири международните си контакти в Азия с още един. От 23 до 25 април ректорът проф. Пламен Легкоступ и зам.- ректорът по евроинтеграция и международно сътрудничество доц. Багрелия Борисова бяха на работно посещение в университета Мокуон, Дейджон, Южна Корея. Целта на посещението бе подписване на двустранен договор за сътрудничество и обмен между двата университета.

Университетът Мокуон е едно от най-модерните и динамично развиващи се южнокорейки висши училища. Основан е през 1954 година и в момента обучава над 12 хиляди студента. Структурата му е сходна с тази на Великотърновския университет с тази разлика, че факултетите се наричат колежи, а катедрите - департаменти.   Новият партньор на ВТУ не е избран случайно. При едно от посещенията си във Великотърновския университет посланикът на Република Корея в България препоръча няколко университета, между които и университета в Дейджон. Инициативата за сключването на двустранен договор, както и поканата за подписването му дойде от тяхна страна.

Договорът бе подписан на официална церемония на 25 април от проф. Уен Ким - президент на университета Мокуон и проф. Пламен Легкоступ - ректор на Великотърновския университет. Контрактът поставя началото на академичните контакти между двата университета в областта на студентски и преподавателски мобилности. Към договора бе подписан и Адендум, който урежда условията на този обмен.

Проведени бяха и редица срещи с декани, на които бяха обсъдени конкретни възможности за сътрудничество в сферата на изобразителното изкуство, езиковото обучение, теологията и др. Впечатляваща е изключително модерната и богата материална база, високо технологизираната библиотека и административното обслужване на студенти и преподаватели, което е автоматизирано и дигитализирано.

На базата на този нов договор от есента във Великотърновския университет ще бъде открито факултативно изучаване на корейски език, което е първата крачка към откриване на бакалавърска специалност с корейски език, като преподавателите ще бъдат осигурени от партньорите. По време на посещението стана ясно, че има интерес за обучение на корейски младежи и девойки във Великотърновския университет. Вече има подадени документи за изучаване на специалността „Църковни изкуства" в бакалавърска степен.