Възобновяват кампанията за отказване от цигарите Спри и спечели
Възобновяват кампанията за отказване от цигарите Спри и спечели / DarikNews.bg

След седемгодишно прекъсване във Велико Търново се възобновява кампанията за отказване от тютюнопушенето "Спри и спечели". Тя се организира по програма СИНДИ от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново и Младежкия дом.

Първата масова акция за отказване от цигарите стартира през 1996 година с 509 участници. Последната кампания беше през 2006 година, като тогава се включиха 310 души, съобщи д-р Красимира Петрова от РЗИ. Тази година "Спри и спечели" ще се проведе от 1 до 30 май. Това ще бъде осмо поредно издание на кампанията. Участниците, които искат да откажат цигарите, трябва да се регистрират до 30 април, като попълнят специални формуляри. Те могат да се изтеглят от интернет страниците на РЗИ и Община В. Търново, а така също ще се разпространяват в няколко пункта в града.

Кандидатите да откажат вредния навик могат да намерят формуряри и в сградата на РЗИ (етаж 8, ст. 803), в Община В. Търново (етаж 2, ст. 205), Младежки дом (етаж 2, ст. 205), Народна библиотека "П. Р. Слевейков" и нейните филиали, в ректората и Пети корпус на ВТУ и в НВУ "В. Левски".

В кампанията могат да участват само жители на Община В. Търново, навършили 18 години, настоящи пушачи или пушили редовно най-малко една година преди кампанията. При регистрацията им трябва да се впишат и двама свидетели, като единият задължително трябва да е непушач, обясни д-р Петрова. По думите й кампанията съдейства за ограничаване на тютюнопушенето сред населението, затова организаторите са решили да я възобновят. 46 % от участниците в последната акция през 2006 г. са отказали пушенето трайно, сочат данни на РЗИ.

Победителят ще бъде определен чрез жребий, който ще се тегли на 30 май. Голямата награда е ваучер на стойност 300 лв. Ще има и две по-малки награди - ваучери за по 100 лв. Определените чрез жребия победители ще бъдат подложени на изследване, което да установи дали те са пушили по време на едномесечната кампания. Тестът, който изследва урината, ще се проведе на 31 май.