Въвеждат нови правила при етикетирането на храните
Въвеждат нови правила при етикетирането на храните / снимка: БГНЕС, архив

Държавата въвежда нови правила при етикетирането на храните. От края на годината върху всички опаковки на хранителните продукти ще трябва да се изписва цялата информация, нужна на потребителите, за да направят своя избор, когато пазаруват за трапезата си, предава Нова телевизия.

Новите изисквания засилват защитата от алергени.

Още от края на годината, според европейските регламенти, върху всеки етикет ще трябва ясно да се изпише: наименованието на продукта, списък на съставките и тяхното количество, веществата, които причиняват алергии, както и срокът на годност.

Освен това потребителят вече трябва да знае произхода на месото, действителното съдържание на алкохол в напитките, както и дали има специални условия за съхранение и употреба на продукта.

До декември 2016 година към всичките тези изисквания ще трябва да се добави и хранителната стойност на продукта, т.е. ще е ясно точно какво и по колко консумираме.

Изключение от новите правила за етикетиране ще има само за някои продукти, за които важат специфични изисквания. Такива например са: алкохолните напитки, добавките в храните, кафето и чаят, дъвките и натуралните води.

Източник: NovaNews.bg