ВТАС остави в ареста Синан Алиев
ВТАС остави в ареста Синан Алиев / netinfo

Великотърновски апелативен съд потвърди мярката задържане под стража за шофьора Синан Алиев, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 18 души при катастрофа край Бяла.

Защитата на шофьора на поиска промяна на мярката в парична гаранция или домашен арест. Тричленен състав на съда не прие мотива на Русенския окръжен съд, че съществува опасност шофьорът да се укрие или да извърши друго престъпление, но смята че задържането под стража е основателно. Съдът отхвърли искането за домашен арест с мотива, че в България все още полицията не е в състояние да съблюдава мярката.

Определението на апелативната инстанция не подлежи на обжалване. Преди потвърждаването на мярката, адвокатите на обвиняемия поискаха да бъдат взети под внимание показанията на свидетелите на катастрофата, между които и шофьора на ударения автобус. Съдът отхвърли искането с мотива, че показанията ще имат значение в предстоящия процес.

Съдебният състав прие характеристиката на Синан Алиев, направена от кмета на родното му село Лятно и справка от КАТ Шумен, от които става ясно, че до момента Алиев няма нарушения на пътя.