/ netinfo
В навечерието на празника на българската духовност и култура, в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” се проведе церемонията по връчване на Годишните награди за образование и култура на община Свищов. Програмата бе открита с „Танц на буквите“, в изпълнение на децата от ДГ „Васил Левски“ с художествен ръководител Явор Узунов и приветствие от кмета на община Свищов Генчо Генчев. Директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов, бе основният организатор и водещ на събитието, което всички очакваха с нетърпение.

Той подчерта, че днешното събитие, организирано от община Свищов, събира най-изявените и най-успели хора, в областта на културата и образованието, за да ги удостои със заслужено внимание и уважение. Имената на заслужилите деятели в областта на културата и образованието ще бъдат удостоени с награди в категориите: Деятел на културата; Активна читалищна дейност; Учител на годината; Принос в образованието; Цялостен принос в образованието и културата, и Достоен за Свищов.
 
Церемонията започна с категорията „Деятел на културата”, в която бяха направени 8 номинации на читалищни дейци от община Свищов. С приза „Деятел на културата” бе удостоен Йордан Герчев, а наградата за дългогодишната и разностранна дейност в областта на културата като хорист, танцьор, читалищен деец и настоятел, организатор на различни събития от местно, регионално, национално и международно значение му бе връчена лично от кмета на Свищов Генчо Генчев.

Останалите седем читалищни дейци, номинирани в тази категория - Спаска Цветина, Юлка Друмева, Даниела Данаилова, Йорданка Славова, Георги Ангелов, Валя Георгиева, Атанаска Блажинова, бяха удостоени с грамоти за „Активна читалищна дейност“, които им бяха връчени от Таня Ликова.
 
Със специална грамота за „Високи творчески постижения“, кметът на Свищов удостои основателя на Арт център „Творецът“ Явор Узунов, който само за няколко години успя да зарази с ентусиазма си десетки деца и да ги увлече в изкуството на театъра, и танца. Плод на неговите усилия са множество награди и отличия на национално ниво, а в момента неговият Център е сред най-предпочитаните места за изкуство в Свищов.
 
Наградите за „Учител на годината” бяха разпределени в четири категории, заради четирите различни етапа в образователния процес. Избраните за Учители на годината бяха представени чрез кратки видеоклипове, през погледа на своите ученици, колеги и съграждани, които с много любов и уважение се изказаха за тях и техния професионализъм. Отличените учители бяха наградени от зам.-кметовете Анелия Димитрова и Бедри Алиев, и секретаря на Общината Любомира Петрова.
 
  • С наградата „Учител на годината“, в етап предучилищно образование бе удостоена Мирела Филипова – ДГ „Васил Левски“, за която колегите и казват, че е сред онези скромни хора, отличаващи се с любов и отговорност в професията си;
  • За „Учител на годината“ - начален етап, бе избран Георги Караманлиев, учител в СУ „Димитър Благоев“. Преподавател с дългогодишна педагогическа практика, в която е доказал обич към поколения ученици. В работата си показва постоянство в мотивацията да подобри качеството на образователната подготовка;
В категорията „Учител на годината“ – прогимназиален етап, тази година наградените учители са двама. Награди получиха:
  •  Соня Захариева, учител в СУ „Николай Катранов“. Достоен пример за подражание сред своите колеги, а в много от своите ученици тя запалва пламъка на любовта към учителската професия;
  • Николай Николов, учител в СУ „Димитър Благоев“. Доказан професионалист и с висок принос за педагогическата дейност. Той е инициатор и организатор на много спортни прояви през годините в общината и на международно ниво.
  • Сред номинираните за „Учител на годината“ – гимназиален етап, бе отличена Лиляна Димитрова, учител в СПГ „Алеко Константинов“. Г-жа Димитрова притежава съвкупност от качества, които я формират като абсолютен професионалист в своята работа. Умее да приобщава своите възпитаници към учебния процес в различни класни и извънкласни форми.
Всички останали учители, номинирани в категорията „Учител на годината“, получиха грамоти за „Принос в образованието”, които им бяха връчени за тяхната всеотдайност в работата от началник отдел „Образование“ Руманя Кузева:
  • Станислава Георгиева – ДГ „Радост“
  • Яна Нинова – ДГ „Чиполино“
  • Невянка Караджова – старши учител, СУ „Николай Катранов“
  • Маргарита Павлова – СУ „Цветан Радославов“
  • Боряна Кобурова – ОУ „Филип Сакелариевич“
  • Татяна Йорданова – ОУ „Филип Сакелариевич“
  • Цветанка Денкинова – СУ „Цветан Радославов“
  • Надя Стефанова – старши учител СУ „Димитър Благоев“
  • Елена Илиева – СУ „Цветан Радославов“
  • Юлия Величкова – ПДТГ „Димитър Хадживасилев“
Извън регламентираните номинации, тази година Община Свищов присъди специална грамота за „Високи постижения в образованието“ на един от училищните директори. Поводът за това бе наградата „Директор на годината“ - за висок професионализъм, новаторски дух и активно участие в международни проекти, с която директорът на СУ „Николай Катранов“ Генади Иванов бе удостоен от Синдиката на българските учители на 11 май 2018 г. Наградата връчи кмета на Свищов Генчо Генчев, който каза, че това отличие е гордост за цялата община и говори много за високото ниво на образование в свищовските училища.

За трета поредна година община Свищов присъди награда за „Цялостен принос в образованието и културата“. Тя се присъжда на хора постигнали значими успехи и спечелили общественото признание в областта на образованието и културата. Хора, проявили постоянство и професионализъм през всичките години на своя творчески и професионален път.

Такъв човек е и носителят на тазгодишната награда Връбка Попова. „Живее живота на съвремието с отворено сърце към радостта и тревогите на другите. Равновесие и сила, учителско дарование, възхищение от младостта като състояние на духа, определят активността на деня ѝ.

Вярва в словото, което крепи човешката душа и продължава да бъде деен, отговорен, с отношение и участие в духовния живот на община Свищов човек.“ – това бяха само част от думите казани за нея на церемонията по награждаване. Наградата на Връбка Попова бе връчена от кмета на Свищов Генчо Генчев.

Едно от най-високите отличия, които общината присъди и тази година за висок професионализъм, постоянство, креативност и новаторство, инициативност и дейно участие в духовния живот на общината е наградата „Достоен за Свищов“. Достойният за Свищов е човек, който милее за българската култура и се е посветил на нейното опазване и развитие.

Такъв човек е Антоанета Георгиева, ръководител на школата за поп и рок изпълнители „Естрада“, в която до сега са се обучавали над 300 деца от Свищов и общината, и са носители на големи награди от национални и международни конкурси.

Генчо Генчев поднесе наградата „Достоен за Свищов“ на Антоанета Георгиева като каза, че с богатия си професионален опит и своята скромност тя е пример за човек, който с много любов върши своята работа. Тя е доказала се през годините като човек милеещ за родния град и допринасящ за неговото развитие, и популяризиране.

След връчването на наградите за образование и култура на община Свищов Росен Маринов благодари на всички взели участие по реализирането на церемонията, като не пропусна младите изпълнители Петя Стефанова, Борислава Борисова, Калина Кънева, Весела Иванова, Карина Илиева, Никол Борисова и децата от ДГ „Васил Левски“. Росен Маринов благодари и на колегите си от дирекция „Култура и културно наследство“, отдел „Образование“ и ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ за съвместната работа.