- Вкусни български гозби и традиционни английски сладкиши на “Пъстра трапеза”
- Вкусни български гозби и традиционни английски сладкиши на “Пъстра трапеза”
Вкусни български гозби и традиционни английски сладкиши опитаха посетителите на фестивала „Пъстра трапеза", който се провежда в парк "Марно поле" във В. Търново. Събитието се организира за четвърта поредна година от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов", Община Велико Търново и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.
„Пъстра трапеза" разпъна софри за участници и гости от цялата страна. На щанда на село Хотница редом с нашенските гозби бяха наредени и торти, приготвени от английски заселнички, които живеят в селото. Таня Хед се представи със сливова торта, характерна за района на Дарбишър. Нейната свекърва Рини пък беше приготвила друг вид традиционен английски сладкиш.

Таня се преселила със своя съпруг в Хотница преди седем години. По-късно при тях дошли и родителите на мъжа й. Таня се научила да прави английска торта още в училище, където имали часове по готвене. Споделя, че българските ястия са много вкусни и дори вече може да приготвя нашенски туршии и компоти.
Чуйте я в първия звуков файл.
Село Хотница участва за пореден път в кулинарния фестивал, но сега за първа година се представя с новосформираната младежка група за изворен фолклор при местното читалище. Младите дами на възраст от 15 до 30 години са водени от Наташа Пенова. Те бяха приготвили традиционни хотнишки манджи, сред които патладжан-кебап.
Как се приготвя вкусотията разказва Наташа във втория звуков файл.
В кулинарната надпревара за най-оригинална рецепта беше отличен Марин Стефанов от Ресен, който беше направил орехови кюфтенца. Наградата за най-вкусен десерт отиде при Анжела Лазарова, приготвила баница с ябълки. Участниците от Козаревец отново бяха отличени с приз за етновизия на щанд. При тях отиде и наградата за автентична рецепта - за тиква, пълнена с кайма.

За първи път на "Пъстра трапеза" се представиха участници от Килифарево. Техният представител Роман Петров спечели наградата за най-вкусна гозба с рецепта за Хаджийска яхния.
На килифаревския щанд гостите опитаха и типичния за този край шубек, който представлява орехови ядки в шира. Майсторите демонстрираха и по какъв начин се съхраняват кисели краставички и грозде чрез така наречения хладилник по Килифаревски, съществувал през Възраждането.
Чуйте повече за това от Роман Петров в третия звуков файл.

Професионални умения демонстрираха шеф-готвачът на луксозен търновски ресторант Радослав Машков и неговите колеги Калина Донева и Живко Караджов. В състезание за млади готвачи два отбора от Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново приготвиха салата от печени зеленчуци, пилешка кавърма и печени праскови с ягодов сос. Най-гладните могат да се включат в традиционните надпревари „Кой изяде боба" и „Кой изяде млякото", а за най-малките е предвиден пленер за рисунки „Рецептите на баба".
На "Пъстра трапеза", която продължава и утре, са представени още щандове с предмети на занаятчиите - бижута, рисувано стъкло, кукли от царевица, изрисувани тиквени кратунки, плъстени килими и други сувенири. Атмосферата допълва фолклорната програма, в която участва и поп певецът Стефан Митров.