Веселин Маринов дари кувьоз на великотърновската болница
Веселин Маринов дари кувьоз на великотърновската болница / Дарик нюз
Веселин Маринов дари кувьоз на великотърновската болница
51006
Веселин Маринов дари кувьоз на великотърновската болница
  • Веселин Маринов дари кувьоз на великотърновската болница

Нов супермодерен кувьоз дари популярният изпълнител Веселин Маринов на неонатологичното отделение на великотърновската болница. Апаратът е последен модел и струва между 30 и 50 хил. лв., но по изричното желание на певеца от болницата не оповестиха цената на новата придобивка. Преди да го купи, Веселин Маринов дълго е проучвал различните модели, консултирайки се с д-р Кина Николова, началник на неонатологията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов". В крайна сметка е избрал апарат от марката „Атом", осигуряващ оптимални жизнени показатели. Той е подходящ както за бебета с тегло от 1000 грама, така и за доносени новородени, нуждаещи се от допълнителна адаптация. На церемонията по връчване на дарението присъстваха директорът на болницата д-р Людмил Гецов и областният управител доц. Пенчо Пенчев.

"Преди няколко месеца навърших 50 години. Тогава помолих всички мои приятели, вместо да ми купуват скъпи подаръци, да ми оставят предвидените средства в една малка урна, която поставих на входа на ресторанта. Така успях да събера половината пари, необходими за този кувьоз, а останалата сума добавих аз", разказа Веселин Маринов. Той решава да дари кувьоз, тъй като преди години детето на негови близки приятели ослепява заради стария апарат, в който е поставено.

Чуйте повече от Веселин Маринов в звуковия файл.

„От името на ръководството на болницата и целия екип на неонатологията благодаря на г-н Маринов, защото в условията на криза и в момент на демографски срив, когато фокуса на обществото е насочено към недоносените деца и тяхното оцеляване, това наистина е голям жест. През последната година отделението получи помощ от „Българската Коледа" и от фондацията на Силви Вартан, но нямахме дарене от физическо лице и се радвам, че един човек, който е творец, а не бизнесмен, отдели от своите средства, за да ни помогне", коментира д-р Кина Николова.

Малко след като бе доставено дарението от горнооряховската болница бе транспортирано момиченце само на два часа с тегло 2 кг и проблеми с дишането, заради което веднага бе поставено в новия кувьоз.

По време на визитата си в неонатологията Веселин Маринов се  срещна с 10-годишната Стефани Янакиева. Тя е родена през 2002 г. в началото на седмия месец с критично ниско тегло от един килограм. Благодарение на грижите на лекарите в неонатологията отделение детето е спасено, а преди две години е обявана за „Мини Мис принцеса на морето" и „Малка Мис нация" на конкурс в Бразилия.

В момента в интензивния сектор на неонатологичното отделение има осем новородени, като най-малкото от тях е само 1,300 кг. От началото на година през отделението са преминали 33 новородени, което е много повече спрямо предишните години, отчетоха специалистите. Две от бебетата са родени с тегло от 720 гр и 980 гр и са транспортрани в Плевен.